Kokosowy pudding chia z duszonymi brzoskwiniami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/16

Kokosowy pudding chia z duszonymi brzoskwiniami

Nasiona chia są świetnym źródłem jakże cennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Dodatkowo zawierają mnóstwo wapnia. Można powiedzieć więc, że stanowią mix składników, których bardzo często brakuje w naszej diecie. Właśnie z tego powodu warto od czasu do czasu wmieszać je do posiłków, np. owsianek, koktajli czy deserów.

Dzisiejszy deser nie należy do niskokalorycznych. W końcu mamy tu mleczko kokosowe, które zawiera sporo tłuszczu. Oczywiście od czasu do czasu taka przyjemność nie zaszkodzi ;) Na co dzień nasionka chia można mieszać z dowolnym innym mlekiem.

 

Składniki na 4 porcje:

  • Mleczko kokosowe - puszka
  • Nasiona chia - 3 łyżki 
  • Brzoskwinie - 3 sztuki
  • Ksylitol - 3 - 4 łyżki (można zastąpić 3 łyżkami miodu)
  • Płatki migdałów - 4 łyżki


Sposób przygotowania:

  • Puszkę mleka koksowego odstaw na noc do lodówki żeby oddzieliła się śmietana od płynnej części.
  • Po otwarciu zbierz śmietanę łyżką.
  • Płynna część przelej do miski i dodaj nasiona chia - odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) - o ile to możliwe przemieszaj od czasu do czasu.
  • Napęczniałe nasionka chia przełóż do szklanki. 
  • Płatki migdałów podpraż na suchej patelni.
  • Brzoskwinie posiekaj w kostkę i wrzuć na patelnię. Oprósz je 2 łyżka mi ksylitolu i smaż przez ok. 15 minut.
  • Gdy brzoskwinie ostygną nałóż je do szklanek.
  • W międzyczasie dodaj do zebranej z mleczka śmietany 1 - 2 łyżki ksylitolu i zmiksuj ubijaczką do jajek (nie będzie zachowywała się jak zwykła śmietana, chodzi o to żeby ją lekko napowietrzyć).
  • Przełóż po 2 łyżki śmietany na brzoskwinie.
  • Deser oprósz płatkami migdałów.


Wartość odżywcza kokosowego porcji puddingu chia z brzoskwiniami: 

  • Energia: 388 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g

Pudding chia jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, B2, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

19 komentarzy:

  1. pyszne sa takie puddingi, lekkie i jeszcze z moimi ulubionymi brzoskwiniami!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! zjadłabym na kolację ;-)

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Blog niesamowity! Dziękuje !!!!!! Dobra robota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam nasiona chia <3
    W ogóle widzę zmianę nazwiska - gratuluję i życzę wszystkiego dobrego :D
    Mam pytanie co do nasion chia - czy to prawda, że można ich jeść maksymalnie 15g dziennie? I jak tak, to dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D

      Tak, producenci zastrzegają żeby nie przekraczać ilości 15 - 25g na dobę. Myślę, że jest to związane z bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego (38 - 40g/dobę), którego nadmiar może dawać nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego i zmniejszać wchłanianie niektórych składników mineralnych.

      Usuń
  5. Zasmakowały mi takie puddingi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dwa ni temu przyszły mi nasiona chia, wiec w końcu będę mogła z nich coś kreatywnego wyczarować:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przez noc pobytu mleka w lodówce powstała sama gęsta śmietana w całej objętości. Lepiej byłoby napisać jaką część mleka dla zalania nasion trzeba oddzielić i podgrzać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, pewnie to kwestia mleka. W takim razie można zrobić tak, że połowę puszki (gdy jest całość płynna) wlewamy do chia (nie trzeba nic podgrzewać). A drugą połowę wstawiamy do lodówki.

      Usuń
  8. Moje mleko kokosowe z puszki (bez wkładania do lodówki) składało się w połowie z wody a w połowie z bardzo gęstej, tłustej, białej warstwy. Chciałam wymieszać obie warstwy ze sobą żeby zrobić deser ale nie dało rady - wyglądało to jak zważona śmietana. Jak zmieszać to mleko kokosowe? Czy tez robić deser z samej części wodnej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób tak jak opisuję w przepisie. Gęstą warstwę zdejmij i zmiksuj (to jest ta śmietanka na górze deseru), a płynną zalej nasionka.

      Usuń
  9. boze wy nie czujecie ze to jest obrzydliwe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w zasadzie to jest całkiem dobre ;)

      Usuń
  10. Parę tygodni na swoim blogu, opisałem podobny przepis. Ale użyłem Tapioki. Wydaje mi się wtedy bardziej delikatne.
    http://blog.podejmij-wyzwanie.pl/szybki-zdrowy-deser/
    spróbuj tej wersji. Też z mlekiem kokosowym.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry, czy nasiona chia mogę spożywać podczas karmienia piersią? Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń