Paulina Styś-Nowak dnia 2015/08/26

Koktajl borówka - mango

Koktajle to świetny sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze. W przypadku tego koktajlu jest jeden warunek: trzeba go wypić zaraz po przygotowaniu. Podczas miksowania miał piękny fioletowy kolor, a z czasem w trakcie pozowania do zdjęcia przyjął barwę... błota. Dobrze, że smak się nie zmienia! :)


Składniki na 3 porcje:

  • Mango (dojrzałe) - duża sztuka 
  • Borówki - 2 szklanki 
  • Dowolne mleko (u mnie sojowe wzbogacane wapniem) - ok. szklanki


Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj składniki na gładki koktajl.


Wartość odżywcza koktajlu borówka - mango:

  • Energia: 190 kcal
  • Białko: 3,9 g
  • Tłuszcz: 2 g
  • Węglowodany: 37,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Koktajl borówka - mango jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

9 komentarzy:

  1. uwielbiam takie koktajle, do tego tylko jakieś ciastko owsiane i pyszny deser gotowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgodzę się z tym, że przerobione borówki należy spożyć zaraz po przygotowaniu. Te owoce mają tendencje do szybkiego psucia się, co można zauważyć po zmianie smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) zrobiłabym jutro na śniadanie, ale akurat nie mam niestety tych owoców :/
    Jutro pobiegnę do sklepu :) MÓJ BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, smacznie i zdrowo: tak jak lubię. A teraz akurat sezon na borówki to będę sie tym zapijała. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy miała Pani styczność z mlekiem sojowym z biedronki? Ostatnio chciałam je kupić, ale nie wiem czy ma dobry skład. Co Pani o tym sądzi? Skład : baza sojowa 96, 3% (woda, soja 7, 2%)cukier, węglan wapnia, guma gellan, sól morska, regulator kwasowości, fosforan dipotasowy, witamina E, B12, B2, aromaty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, sama na co dzień używam tego mleka. Skład jak na mleko sojowe jest całkiem w porządku. Oczywiście wybieramy tylko naturalne (smakowe mają dużo więcej cukru) ;)

      Usuń