Grillowany pstrąg z masłem pietruszkowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/08/18

Grillowany pstrąg z masłem pietruszkowym

Pstrąg z grila
Ugrillować można wiele rzeczy. I choć zazwyczaj grill kończy się na kiełbasce to od czasu do czasu warto wyjść poza utarty schemat i przygotować grillowane warzywa czy rybę :)

Sprawa jest banalna, a smaku mnóstwo. Przy okazji dostarczamy sobie cennych kwasów tłuszczowych omega 3. O zasadach bezpiecznego grillowania możecie poczytać na stronie Food Forum (klik). A ja tymczasem zapraszam po przepis na grillowanego pstrąga. Wybaczcie brak zdjęć już ugrillowanej ryby (nie chciałam zaglądać gościom aparatem w talerz :)).


Składniki:

  • Pstrąg tęczowy (patroszony)
  • Masło - ok. łyżka na 1 pstrąga
  • Natka pietruszki - pęczek
  • Czosnek - ząbek
  • Sól i pieprz


Sposób przygotowania:

  • Pietruszkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę - dodaj do masła. Masło dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  • Pstrąga dokładni umyj i ponacinaj wzdłuż z dwóch stron.
  • Do środka nałóż zdecydowaną większość masła. Pozostałą częścią posmaruj wierzch i spód.
  • Pstrąga grilluj nad ogniem (ok. 20 minut) lub na patelni (nieco krócej) z dwóch stron.
  • Podawaj z warzywami, np. sałatką z pieczonymi ziemniakami lub z kalafiorem.

Grillowany pstrąg


Wartość odżywcza porcji pstrąga (połowa sporej ryby, ok. 100g):

  • Energia: 348 kcal
  • Białko: 19 g
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 0,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,5 g

Pstrąg z grilla jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: cynku;
  • Witamin:A, D, E, B1, B2, B6, B12, PP;
Grillowany pstrąg

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

5 komentarzy:

  1. Taka rybka jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten pstrąg, uwielbia tę rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze ostatnio złowiłęm pstrąga następnym razem będe wiedział jak go przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm no no no.Robie w podobnej formie ale w foli w piekarniku.Muszę wypróbować twój przepis bo odkąd zobaczyłam przepis nie mogę przestać myśleć o tej pysznej rybce.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Bardzo proszę o pomysł n pstraga z piekarnika! Od miesiąca używam tylko tych przepisów polecam każdemu rewelacja!!!!!

    OdpowiedzUsuń