Delikatny łosoś na parze: idealny obiad dla całej rodziny! | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/04/18

Delikatny łosoś na parze: idealny obiad dla całej rodziny!

Ryba na parze
Na blogu przepisów na ryby jak na lekarstwo. Nie oznacza to, że nie jem w ogóle ryb (choć zbyt rzadko w stosunku do tego ile bym chciała), lecz zwykle przygotowuję je najprościej jak się tylko da, czyli gotuję na parze. Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują najwięcej wartości odżywczych i smaku.  

Nie wiedzieć czemu do gotowania na parze używam zazwyczaj zwykłego sitka i garnka z wodą i pokrywką. Oczywiście jest to świetny sposób i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że w kuchennej szafce od dłuższego czasu stoi parowar, w którym przecież można przygotować cały obiad za jednym zamachem. 

Rozpocznij teraz zdrowe odżywianie

Pobierz listę 55 zdrowych produktów i zabierz ją na kolejne zakupy!

Zawsze w takich sytuacjach zdaję sobie sprawę jak ważna jest dobra organizacja. Jeśli nie mamy czegoś pod ręką i "na oczach" to marne szanse, że będziemy z tego korzystać w takim stopniu jak należy. Nie ważne czy dotyczy to schowanego na dnie szafki parowaru, czy obecności zdrowych produktów w widocznych miejscach (szczególnie warzyw i owoców). Połowa sukcesu to dobra organizacja, dzięki której z łatwością wprowadzimy nowe, dobre nawyki.

Ale wracając do ryb. Mam dla Was dzisiaj podstawowy i najczęściej wykorzystywany przez mnie przepis na rybę. Nie ma tutaj żadnej filozofii, zwłaszcza jeśli korzystamy z parowaru (a ten najlepiej mieć zawsze wyciągnięty na wierzchu) :)
  

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Cukinia/marchew/brokuły/fasolka szparagowa
  • Ulubiona ryba, np. łosoś/dorsz skropiona sokiem z cytryny i oprószona solą i pieprzem.
  • Zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, świeża natka pietruszki


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i umieszczamy w najniższej misie parowaru.
  • Dowolne warzywa rozdrabniamy lub kroimy w ulubione kształty i umieszczamy w środkowej misie.
  • Rybę oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny (najlepiej z godzinę wcześniej) i umieszczamy w górnej misie.
  • Gotujemy na parze aż warzywa i ziemniaki będą miękkie. Rybę oprószamy natką pietruszki a warzywa ziołami.
Ryba gotwana na parze

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

18 komentarzy:

  1. Super propozycja na sobotę :) Lece do sklepu po łososia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę zainwestować w parowar! Często gotuję na parze ale kończy się to stertą naczyń do zmywania, bo to na parze, to na wodzie, tamto podpiec. Łososia na parze wielbię! W żadnej innej wersji nie smakuje mi tak bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. poczytajcie o hodowli przemysłowej łososia to dopiero odkryjecie jaka to toksyczna bomba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę porównać zawartość składników odżywczych w łososiu w porównaniu do np. pangi, która też jest hodowana przemysłowo.

      Usuń
  4. Paulinko! Siedzę i patrzę sobie Twoje przepisy, które w tamtym roku odtwarzałam i nagle coś się zmieniło...pojawiły się słodycze, jakieś niezdrowe przekąski, brak energii...i wiesz co? Dostaję od Ciebie maila (po zapisaniu się na listę 55 produktów) "Brak energii". No i strzał w dziesiątkę! Motywacja mega i...poczucie, że nie jestem w tym sama :) Dzięki Ci bardzo, buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trafiłam :) W takim razie pora znowu wskoczyć na właściwe tory! Trzymam kciuki!

      Usuń
    2. Dokładnie tak! :) Dziękuję :)

      Usuń
  5. Czy możesz coś więcej napisać o parowarach? Jaki jest lepszy - elektryczny czy zwykły (garnek na wodę + 3 piętra z dziurkami)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie umiem nic doradzić w tym temacie. Korzystam tylko z elektrycznego więc nie mam porównania, który bĘdzie lepszy.

      Usuń
  6. Dzień Dobry Pani Paulino. :)
    Mam takie zapytanie. Czy ma Pani w planach zamieszczać więcej przepisów na dania na parze?
    Dostałam takie zalecenie od lekarza, ale wszędzie (czy to w książkach czy na blogach) jest bardzo mało propozycji na tego typu dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się ;) Na parze najlepiej wchodzą ryby i warzywa ;)

      Usuń
    2. A jakie ryby oprócz łososia nadają się do gotowania na parze? I czy mogą być mrożone? Niestety z powodu małej ilość pieniędzy stać mnie na mintaja czy mrożone. :)

      Usuń
    3. Każda ryba nadaje się do gotowania na parze. Mrożone wystarczy wcześniej rozmrozić i doprawić tak jak świeżą.

      Usuń
    4. Na parze wychodzi też świetnie filet z kurczaka! Wystarczy go tylko pokroić, przyprawić i po 20 minutach możemy mieć pyszny obiad gotowy :)

      Usuń
  7. Moja ulubiona wersja łososia;)
    Ryby jem co 2 dzień, czy to nie za często ? Ile razy w tygodniu powinno się je jeść ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biorąc pod uwagę zanieczyszczenia obecne w rybach ta ilość może być zbyt duża. Zaleca się 2 porcje ryb tygodniowo (1 porcja to ok. 150g) ;)

      Usuń