Wiem, że zwykle szukacie przepisów "na szybko", ale są takie dni kiedy się nie śpieszymy. Czemu więc nie pozwolić sobie wtedy na leniwe, ale za to pyszne śniadanie?
Składniki na 2 porcje:
- Kasza jaglana - 1/4 szklanki
- Mleko - 1/2 szklanki
- Cynamon - 1/4 łyżeczki
- Rodzynki - 2 łyżki
- Orzechy włoskie - 2 łyżki
- Duże jabłka - 2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Kaszę dokładnie opłukaj w sicie pod gorącą wodą.
- Kaszę ugotuj w mleku z cynamonem aż wchłonie cały płyn (ok. 10 - 15 minut).
- Do ugotowanej kaszy dodaj rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj.
- Z jabłek wydrąż środek ostrym nożem.
- Do jabłek nałóż jaglankę i przykryj odkrojonym wcześniej kapeluszem.
- Jabłka wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 - 30 minut aż będą miękkie.
Wartość odżywcza pieczonej jaglanki (jednego jabłuszka):
- Energia: 270 kcal
- Białko: 6,7 g
- Tłuszcz: 8,8 g
- Węglowodany: 40 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
Pieczona jaglanka w jabłku jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:E, C, B1, B2, B6;
Ja dziś jadłam podobną jaglankę, ale nie pieczoną :) Twoja wygląda niezwykle efektownie i przepysznie :)
OdpowiedzUsuńsmacznie ;)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na użycie jabłka jako miseczki, bardzo chętnie spróbuję upiec w takiej wersji jaglankę albo owsiankę;)
OdpowiedzUsuńcudownie tak zapieczona w jabłku, ja zawsze robię sobie podobne jak mam ochotę na ciepły, aromatyczny deser :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie zapiekanych jabłek i jaglanki! Muszę wypròbować! :)
OdpowiedzUsuńSmaki takie bardzo moje, aczkolwiek na pewno nie najadłabym się taką pojedynczą porcją ;)
OdpowiedzUsuńNie za bardzo lubię jabłka.
OdpowiedzUsuńa na zimno też dobrze smakuje?
OdpowiedzUsuńTak, właściwie zanim zrobiłam zdjęcie to była już na zimno ;)
UsuńA czy można ją przygotować dzień wcześniej a rano tylko zapiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :)
Usuń