Paulina Styś-Nowak dnia 2015/03/13

Pieczona jaglanka na leniwe śniadanie :)

Wiem, że zwykle szukacie przepisów "na szybko", ale są takie dni kiedy się nie śpieszymy. Czemu więc nie pozwolić sobie wtedy na leniwe, ale za to pyszne śniadanie? 


Składniki na 2 porcje:

  • Kasza jaglana - 1/4 szklanki
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cynamon - 1/4 łyżeczki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Orzechy włoskie - 2 łyżki
  • Duże jabłka - 2 sztuki


Sposób przygotowania:

  • Kaszę dokładnie opłukaj w sicie pod gorącą wodą. 
  • Kaszę ugotuj w mleku z cynamonem aż wchłonie cały płyn (ok. 10 - 15 minut).
  • Do ugotowanej kaszy dodaj rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj.
  • Z jabłek wydrąż środek ostrym nożem.
  • Do jabłek nałóż jaglankę i przykryj odkrojonym wcześniej kapeluszem.
  • Jabłka wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 - 30 minut aż będą miękkie.


Wartość odżywcza pieczonej jaglanki (jednego jabłuszka):

  • Energia: 270 kcal
  • Białko: 6,7 g
  • Tłuszcz: 8,8 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Pieczona jaglanka w jabłku jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:E, C, B1, B2, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. Ja dziś jadłam podobną jaglankę, ale nie pieczoną :) Twoja wygląda niezwykle efektownie i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł na użycie jabłka jako miseczki, bardzo chętnie spróbuję upiec w takiej wersji jaglankę albo owsiankę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie tak zapieczona w jabłku, ja zawsze robię sobie podobne jak mam ochotę na ciepły, aromatyczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie zapiekanych jabłek i jaglanki! Muszę wypròbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaki takie bardzo moje, aczkolwiek na pewno nie najadłabym się taką pojedynczą porcją ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie za bardzo lubię jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  7. a na zimno też dobrze smakuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, właściwie zanim zrobiłam zdjęcie to była już na zimno ;)

      Usuń
  8. A czy można ją przygotować dzień wcześniej a rano tylko zapiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń