Makowiec to obowiązkowy element świątecznego stołu. Spoglądając jednak na tradycyjny przepis na ciasto z makiem niejednemu dietetykowi włos może zjeżyć się na głowie ;) I nie chodzi tu wyłącznie o kalorie, ale bardziej o ich źródła.
Stąd też postanowiłam przygotować nie tyle odchudzoną (choć to też się udało przy okazji), ale zdecydowanie zdrowszą wersję makowca. Dodatkowo podjęłam wyzwanie, aby ciasto było jednocześnie dobre dla bezglutenowców. Myślę, że efekt jest całkiem niezły więc dzielę się przepisem.
Ciasto zawiera mnóstwooo wapnia (w 100g maku jest aż 1266 mg wapnia, czyli więcej niż w większości żółtych serów), magnezu i żelaza. Nie ma to tamto - pustych kalorii tutaj nie znajdziecie!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):
- Zmiksowane na mąkę migdały - 150g
- Mąka ryżowa - 150g
- Proszek do pieczenia (bezglutenowy) - 2 płaskie łyżeczki
- Olej rzepakowy - 3 łyżki
- Ziarenka z laski wanilii
- Woda - 2/3 szklanki
Składniki na masę makową:
- Mak - 200g
- Suszone daktyle - 250g
- Rodzynki - 50 g
- Suszone morele - 50g
- Zmiksowane na drobne kawałeczki orzechy nerkowca - 50g
- Zmiksowane na drobne kawałeczki migdały - 50g
- Ziarenka z laski wanilii
- Białko z 3 jaj
Sposób przygotowania:
- Mak razem z daktylami zalej szklanką wrzątku i odstaw, aby napęczniał.
- Wymieszaj i zagnieć wszystkie składniki na ciasto - w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody lub podsyp mąką ryżową. Kulkę ciasta obwiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj masę makową. Mak zmiel razem z daktylami lub zmiksuj dokładnie blenderem. Dodaj bakalie i wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą makową.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim połowę przygotowanego ciasta. Na ciasto wyłóż masę makową.
- Drugą połowę ciasta rozwałkuj i potnij w paski - ułóż je na masie makowej w kratkę (możesz też wyciąć z ciasta gwiazdki czy inne motywy świąteczne :)).
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
- Opcjonalnie (w drodze wyjątku) oprósz odrobiną cukru pudru.
Wartość odżywcza porcji ciasta makowego (1/10 tortownicy):
- Energia: 370kcal
- Białko: 11,5g
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 45 g
- Błonnik pokarmowy: 9g
- Cholesterol: 0mg
Ciasto makowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
właśnie takie ciasta uwielbiam ze zmielonymi migdałami i makiem :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńmusi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńO jeny, to będzie moje ciasto na święta :D dzięki za bezglutenowy przepis <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńcześć ;)
OdpowiedzUsuńciasto w moim wykonaniu nawet po dodaniu mąki lepiło się do dłoni.. o wałkowaniu nie było mowy, tylko pokroiłam na paski i ostrożnie ułożyłam na wierzchu. Czy jest szansa uzyskania ciasta o konsystencji zbliżonej do ciasta kruchego?
Pozdrawiam i czekam na kolejne deserowe przepisy! :)
Cześć :)
UsuńZamiast oleju rzepakowego można dodać ok. 70g masła, wówczas ciasto powinno bardziej przypominać kruche :) I wodę lepiej dodawać stopniowo podczas wyrabiania, w zależności od mąki może nieco inaczej chłonąć :)
zastosuje się d Twoich rad przy moim drugim podejściu, stokrotne dzięki ;)
Usuńżyczę wesołych Świąt ;)
cześć :) czy zamiast mąki ryżowej mogę dodać pełnoziarnistą bądź graham? w trakcie robienia zauważyłam, że nie mam i muszę ją czymś zastąpić
OdpowiedzUsuńHej ;) Tak, mogą być użyte mąki glutenowe, np. graham lub pełnoziarnista.
UsuńChyba za późno odpowiedziałam ;)
siedzi w piekarniku. .. co z tego będzie to ja nie wiem :-D ciasto na spód strasznie delikatne ... ale nie dosypywalam mąki tylko trochę bo nie dało rady rozwałkować. ... trzymajcie kciuki :-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się zorientowałam ze dałam mąki orkiszowej. .... czy będzie tragedia smakowa ? heheh wiedziałam że jestem wybitną kucharka i cukiernikiem
OdpowiedzUsuńI jak? Nie ma tragedii? ;)
UsuńWlasnie zjadłam pierwszy kawałek i zgrzeszyłam na noc ale co tam. Do spodu dodałam żółtka bo było mi ich szkoda. Przepis bomba!
OdpowiedzUsuńA czy zamiast mąki ryżowej można dać gryczaną?
OdpowiedzUsuńtak ;)
UsuńCzy można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak to ile wtedy?
OdpowiedzUsuńNie polecam z uwagi na kiepski skład.
Usuńczy zmielone migdały do ciasta mozna czymś zastąpić? jakąś ogólniedostępną mąką?
OdpowiedzUsuńMożna dać pszenną
UsuńWitam. Ponowie pytanie: czym mozna zastapic migdaly bo jestem uczulonaw na nie?
OdpowiedzUsuńOrzechy nerkowca lub włoskie (bez skóry).
UsuńWitam. Chciałabym zapytać ile można trzymać takie ciasto i ile czasu będzie świeże i smaczne?
OdpowiedzUsuńUpieklam na święta.Genialny przepis,bardzo smaczny i mniej kaloryczny i bezglutenowy.Tradycyjny makowiec nie miał takiego powodzenia jak ten .Dzięki za przepis i polecam .
OdpowiedzUsuńCzy zamiast daktyli mogę uzyc miodu?jeśli tak to ile?korzystając z okazji - dziękuję za super przepisy i inspiracje :-)
OdpowiedzUsuńhmmm, ok. 6 łyżek? Najlepiej próbować masy w trakcie dodawania żeby nie przesadzić ;)
Usuń