Paulina Styś-Nowak dnia 2014/12/06

Bezglutenowe i bezcukrowe ciacho a'la makowiec

Makowiec to obowiązkowy element świątecznego stołu. Spoglądając jednak na tradycyjny przepis na ciasto z makiem niejednemu dietetykowi włos może zjeżyć się na głowie ;) I nie chodzi tu wyłącznie o kalorie, ale bardziej o ich źródła.

Stąd też postanowiłam przygotować nie tyle odchudzoną (choć to też się udało przy okazji), ale zdecydowanie zdrowszą wersję makowca. Dodatkowo podjęłam wyzwanie, aby ciasto było jednocześnie dobre dla bezglutenowców. Myślę, że efekt jest całkiem niezły więc dzielę się przepisem.

Ciasto zawiera mnóstwooo wapnia (w 100g maku jest aż 1266 mg wapnia, czyli więcej niż w większości żółtych serów), magnezu i żelaza. Nie ma to tamto - pustych kalorii tutaj nie znajdziecie!

 

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):

  • Zmiksowane na mąkę migdały - 150g
  • Mąka ryżowa - 150g
  • Proszek do pieczenia (bezglutenowy) - 2 płaskie łyżeczki
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Ziarenka z laski wanilii
  • Woda - 2/3 szklanki

Składniki na masę makową:

  • Mak - 200g
  • Suszone daktyle - 250g
  • Rodzynki - 50 g
  • Suszone morele - 50g
  • Zmiksowane na drobne kawałeczki orzechy nerkowca - 50g
  • Zmiksowane na drobne kawałeczki migdały - 50g
  • Ziarenka z laski wanilii
  • Białko z 3 jaj



Sposób przygotowania:

  • Mak razem z daktylami zalej szklanką wrzątku i odstaw, aby napęczniał.
  • Wymieszaj i zagnieć wszystkie składniki na ciasto - w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody lub podsyp mąką ryżową. Kulkę ciasta obwiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj masę makową. Mak zmiel razem z daktylami lub zmiksuj dokładnie blenderem. Dodaj bakalie i wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą makową.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim połowę przygotowanego ciasta. Na ciasto wyłóż masę makową.
  • Drugą połowę ciasta rozwałkuj i potnij w paski - ułóż je na masie makowej w kratkę (możesz też wyciąć z ciasta gwiazdki czy inne motywy świąteczne :)).
  • Ciasto wstaw do piekarnika i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
  • Opcjonalnie (w drodze wyjątku) oprósz odrobiną cukru pudru.


Wartość odżywcza porcji ciasta makowego (1/10 tortownicy):

  • Energia: 370kcal
  • Białko: 11,5g
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 45 g
  • Błonnik pokarmowy: 9g
  • Cholesterol: 0mg


Ciasto makowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

27 komentarzy:

  1. właśnie takie ciasta uwielbiam ze zmielonymi migdałami i makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jeny, to będzie moje ciasto na święta :D dzięki za bezglutenowy przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. cześć ;)
    ciasto w moim wykonaniu nawet po dodaniu mąki lepiło się do dłoni.. o wałkowaniu nie było mowy, tylko pokroiłam na paski i ostrożnie ułożyłam na wierzchu. Czy jest szansa uzyskania ciasta o konsystencji zbliżonej do ciasta kruchego?

    Pozdrawiam i czekam na kolejne deserowe przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć :)

      Zamiast oleju rzepakowego można dodać ok. 70g masła, wówczas ciasto powinno bardziej przypominać kruche :) I wodę lepiej dodawać stopniowo podczas wyrabiania, w zależności od mąki może nieco inaczej chłonąć :)

      Usuń
    2. zastosuje się d Twoich rad przy moim drugim podejściu, stokrotne dzięki ;)
      życzę wesołych Świąt ;)

      Usuń
  5. cześć :) czy zamiast mąki ryżowej mogę dodać pełnoziarnistą bądź graham? w trakcie robienia zauważyłam, że nie mam i muszę ją czymś zastąpić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej ;) Tak, mogą być użyte mąki glutenowe, np. graham lub pełnoziarnista.
      Chyba za późno odpowiedziałam ;)

      Usuń
  6. siedzi w piekarniku. .. co z tego będzie to ja nie wiem :-D ciasto na spód strasznie delikatne ... ale nie dosypywalam mąki tylko trochę bo nie dało rady rozwałkować. ... trzymajcie kciuki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie się zorientowałam ze dałam mąki orkiszowej. .... czy będzie tragedia smakowa ? heheh wiedziałam że jestem wybitną kucharka i cukiernikiem

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie zjadłam pierwszy kawałek i zgrzeszyłam na noc ale co tam. Do spodu dodałam żółtka bo było mi ich szkoda. Przepis bomba!

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy zamiast mąki ryżowej można dać gryczaną?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak to ile wtedy?

    OdpowiedzUsuń
  11. czy zmielone migdały do ciasta mozna czymś zastąpić? jakąś ogólniedostępną mąką?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Ponowie pytanie: czym mozna zastapic migdaly bo jestem uczulonaw na nie?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Chciałabym zapytać ile można trzymać takie ciasto i ile czasu będzie świeże i smaczne?

    OdpowiedzUsuń
  14. Upieklam na święta.Genialny przepis,bardzo smaczny i mniej kaloryczny i bezglutenowy.Tradycyjny makowiec nie miał takiego powodzenia jak ten .Dzięki za przepis i polecam .

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy zamiast daktyli mogę uzyc miodu?jeśli tak to ile?korzystając z okazji - dziękuję za super przepisy i inspiracje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm, ok. 6 łyżek? Najlepiej próbować masy w trakcie dodawania żeby nie przesadzić ;)

      Usuń