Lekkie kotleciki z fasoli mung! | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/11/04

Lekkie kotleciki z fasoli mung!

Dietetyczne kotleciki

Na blogu możecie znaleźć kilka propozycji na bezmięsne kotleciki. Dzisiaj mam dla Was przepis na kotleciki z fasoli mung, bardzo pożywne i sycące. Podałam je z kaszą jaglaną i dużą porcją surówki z marchwi. Zapewniam Was, że po takim obiedzie nie poczujecie głodu przez długi czas :)


Składniki na 3 porcj3 (6 sporych kotlecików):

  • Fasola mung - 3/4 szklanki (180g)
  • Uprażony sezam - 6 łyżek
  • Cebula - sztuka
  • Czosnek - 1 - 2 ząbki
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka (do smażenia)
  • Sól, pieprz, chilli, kurkuma, ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

  • Namoczoną przez noc fasolę ugotuj w świeżej wodzie (ok. 30 minut).
  • Ugotowaną fasolę zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj posiekane czosnek i cebulę oraz pozostałe składniki - dokładnie wymieszaj.
  • Formuj z masy kotleciki i smaż je z dwóch stron na patelni skropionej łyżką oleju rzepakowego lub posmaruj odrobiną oleju i upiecz w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (200 stopni C, ok. 30 minut, w połowie pieczenia warto obrócić na drugą stronę).

Wartość odżywcza porcji kotlecików z fasoli mung (2 sztuki):

  • Energia: 367 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 31 g
  • Błonnik pokarmowy: 11 g
  • Cholesterol: 72 mg


Kotleciki z fasoli mung są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Fasolowe kotleciki

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

23 komentarze:

  1. czy mozna użyć fasoli Jaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię fasolkę mung, jest ona bardzo delikatna w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się cudownie! Samo zdrówko! Fasoli mung nigdy nie próbowałam, a i kotlecików z fasolki nie "kleiłam" :D Jak się do nich przymierze to na pewno skorzystam z Twojego pomysłu :)
    PS: Ta wiewióra w górnym rogu - ŚWIETNA! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Paulino, a czy taka fasola gotowana w ponad godzinę w wodzie dużo traci cennych wartości odżywczych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od konkretnych składników odżywczych, niektóre witaminy i składniki mineralne (np. witamina C, potas) są bardziej wrażliwe na obróbkę termiczną. Niestety starty te są nieuniknione.

      Usuń
  5. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy fasola mung musi być moczona aż całą noc? Załóżmy, że przychodzę z pracy i chcę ugotować obiad na następny dzień. Czy 2-3 godziny nie starczą? I trzeba moczyć w gorącej czy zimnej wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być krócej, aczkolwiek gdy będzie moczona ok. 12 godzin to po prostu szybciej się ugotuje. W tej sytuacji może Pani namoczyć fasolę na noc poprzedzającą przygotowanie obiadu - jeśli będzie stała dłużej niż 12 h też nic się nie stanie ;) Ja moczę w zimnej.

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy moge zrobic z fasolki adzuki?

    OdpowiedzUsuń
  9. To był pyszny obiad:)rowniez podałam z surówka z marchewki i kasza jaglana.Przy okazji w jaki sposob gotuje Pani kasze jaglana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw dokładnie płukam kaszę pod zimną i gorącą wodą. Następnie na 1 część kaszy wlewam 2 - 2,5 części wody. Gotuję pod przykryciem, bez mieszania przez ok. 15 minut :)

      Usuń
  10. Planuję zrobić jutro 'zielone' kotleciki, czy mozna użyć czarnego sezamu (akurat taki mam, jesli tak- czy też musi być prazony?)
    Z góry dziękuję za odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być czarny, nie trzeba go prażyć :)

      Usuń
  11. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź :-) Mam jeszcze pytanko apropos cebuli: czy ona musi być surowa czy można ją lekko podsmażyć? Obiad ma być rodzinny w tym również będą konsumować moje córki,które jak większość małolatów za surową cebulą i czosnkiem nie przepadają :-( czy cebulka w masie pod wpływem smażenia/pieczenia straci na ostrości? Czy lepiej ją nieco podsmażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli domownicy nie przepadają za surową cebulą to można ją podsmażyć :)

      Usuń