Super proste ciasto jabłkowe z granoli (bez mąki i bez jaj) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/20

Super proste ciasto jabłkowe z granoli (bez mąki i bez jaj)

Dietetyczna ciasto jabłkowe

Gotowi na pyszne i zdrowe ciacho, którego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut (bez pieczenia)? Wystarczy zmiksować poszczególne składniki i wrzucić do piekarnika na 15 minut. W międzyczasie wrzucamy na gaz posiekane jabłka i przez chwilkę dusimy do miękkości. Idealna opcja gdy nie mamy czasu na zbyt długie pichcenie, a spodziewamy się gości. W ten sposób poczęstujemy ich lekkim ciachem z ciepłymi jabłkami. Po prostu poezja!

Warunek jest jeden! Musicie mieć w zanadrzu domową granolę ;) Ja użyłam niedawno upieczonej jabłkowej, ale myślę, że świetnie sprawdzi się każda inna. Najważniejsze, aby po zmiksowaniu wszystkich składników ciasto się kleiło, zapobiegnie to kruszeniu podczas krojenia.

Inspiracją dla tego przepisu było ciasto z granoli i borówek z bloga White Plate.


Składniki na tortownicę (śr. 22 cm):

  • Granola jabłkowa (u mnie z tego przepisu) - 250g
  • Jabłko - średnia sztuka (ok. 150g)
  • Masło (w wersji wegańskiej olej kokosowy) - 2 łyżki
  • Cynamon - łyżeczka

Góra (na jeden kawałek ciasta):
  • Jabłko - 1/2 sztuki
  • Suszone daktyle - 3 sztuki
  • Zmielone orzechy włoskie - łyżka

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłko obierz i blenderem zmiksuj na mus.
  • Do zmiksowanego jabłka dodaj masło i granolę i miksuj do uzyskania klejącej masy.
  • Masę przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (ja wykładam tylko spód) i piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 15 - 20 minut.
  • Tuż przed podaniem ciasta przygotuj wierzch: jabłka posiekaj w kostkę, daktyle na mniejsze kawałki i duś razem aż jabłka będą miękkie (ale jeszcze się nie rozpadają). Ciepłe jabłka wyłóż na wierzch i obsyp zmielonymi orzechami włoskimi.

Zdrowy jabłecznik


Wartość odżywcza porcji granolowego ciasta z jabłkami (1/12 keksówki):

  • Energia: 267 kcal
  • Białko: 5,2 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 40,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Cholesterol: 3,7 mg


Granolowe ciasto jabłkowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Ciasto jabłkowe

Granolowe ciasto z jabłkami

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. Jaki świetny pomysły! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, a przy tym jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Granola zrobiona, spód właśnie w piekarniku, ojjj...będzie pyszne śniadanko :) dziękuję Ci za przepisy! Dzięki Tobie w końcu zmieniłam nawyki żywieniowe :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy dla osób jedzących jajka można granolę wiązać tym właśnie produktem zamiast jabłka??? i Czy ciasteczko to można upiec w innej foremce niż tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć jajka, przy czym jabłuszko tutaj jeszcze nam dosładza :)

      Inna foremka również się nada.

      Usuń
  5. keksówka sie sprawdzi???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przy czym wtedy ciasto będzie wyższe i pewnie trzeba będzie troszeczkę dłużej piec ;)

      Usuń