Paulina Styś-Nowak dnia 2014/08/29

Jaglane batoniki, czyli pyszna przekąska do pracy i szkoły


Banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec, aby móc cieszyć się zdrową przekąską w pracy czy w szkole.

Drodzy rodzice! Nie dawajmy dzieciom pieniędzy, aby kupiły sobie pożywną kanapkę w szkole. Szansa, że tak będzie jest naprawdę niewielka. Sklepiki szkolne oferują zbyt duży wybór słodkich batonów i drożdżówek, aby nie do końca świadome dziecko wybrało kanapkę z bułki graham, warzyw i dobrej jakości wędliny (o ile takie w ogóle można nabyć).

Przygotowanie zdrowych przekąsek nie wymaga ogromu wolnego czasu i niezwykłych umiejętności kulinarnych. Wystarczy spróbować. Wystarczy chcieć :)

 

Składniki (na 6 prostokątnych batoników):

  • Płatki jaglane - 100 g
  • Banan - dwie małe sztuki lub jedna duża
  • Suszone daktyle - 10 sztuk
  • Zmielone orzechy laskowe (lub inne ulubione) - 2 łyżki

 

  Sposób przygotowania:


  • Banana zmiksuj, daktyle posiekaj - wszystkie składniki wymieszaj tak, aby powstała gęsta, klejąca się masa.
  • Masę odstaw na 5 minut, po czym przełóż do keksówki (lub większej formy w przypadku większej ilości składników) i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut.
  • Pokrój jeszcze ciepłe na batoniki lub kwadratowe ciasteczka :)



Wartość odżywcza jednego batonika (1/6 masy):

  • Energia: 131 kcal
  • Białko: 2,8 g
  • Tłuszcz: 3,2 g
  • Węglowodany: 22,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,6 g
  • Cholesterol: 0 mg


Jaglane batoniki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

37 komentarzy:

  1. Pomysł wykorzystam dla siebie, jako zdrową przekąskę między posiłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, ja dzisiaj robiłam podobne tylko, że z kaszą jaglaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowy i ciekawy przepis!! Będę musiała zrobić, ja też robiłam batoniki, tyle, że z bakalii, orzechów i sezamu:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis to strzał w 10. Kocham wszystko co jaglane i koniecznie muszę to zrobić jako przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  5. czy jest możliwość, aby zastąpić płatki kaszą jaglaną? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jest nasiąknięta wodą przez co masa wyszłaby zbyt rzadka. Nie robiłam jeszcze batoników z kaszy ;)

      Usuń
  6. będę sobie takie robić do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne. Ciekawe czy moim dzieciom zasmakują?

    OdpowiedzUsuń
  8. Super blog!
    Mam tylko taką małą uwagę, czy nie lepszy byłby układ bloga taki, żeby na głównej stronie, zaraz obok zdjęcia pojawiały się potrzebne składniki? Chyba kiedyś tak było, nie? Byłoby to chyba praktyczniejsze, bo można by szybko przelecieć sobie na głównej stronie różne przepisy i wybrać sobie taki, na który akurat składniki mamy w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czyzamiast płatków jaglanych można użyć owsianych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej tak ;) Ewentualnie na początek warto dać trochę mniej żeby masa nie wyszła za sucha.

      Usuń
  10. gdzie dostanę płatki jaglane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno w sklepach ze zdrową żywnością. Warto poszukać w większych hipermarketach również na dziale ze zdrową żywnością

      Usuń
    2. Na pewno można kupić takie płatki w TESCO i większych punktach SPOŁEM.
      PS.
      Wiem, że odpowiadam na komentarz sprzed niemalże 3 lat, ale może ktoś inny również się nad tym zastanawia ;)

      Usuń
  11. Batoniki niestety nikomu u mnie w domku nie smakowały :(
    Szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak przechowywać takie batoniki, żeby nie stwardniały za szybko?

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam z płatkami owsianymi. Proporcje takie same. Wyszło super. Zniknęło z talerza w mig.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile mogą stać takie batoniki?

    OdpowiedzUsuń
  15. Można zastąpić czymś daktyle?:)

    OdpowiedzUsuń
  16. te batoniki są słodkie?synek kocha cukier,może dodać miodu do masy,hm,jak sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są słodkie, ale nie jakoś super. Jeśli wiec jesteście przyzwyczajeni do słodszych wypieków to można dodać 1 - 2 łyżki miodu.

      Usuń
  17. własnie spróbowałam swoich i są przepyszne... muszę chyba zrobić więcej bo czuję,że nie poleżą długo w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Po prostu przepyszne:)w sam raz na przekaske miedzy posiłkami. Dziękuje Paulino za kolejna inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy dałoby się może zastąpić czymś banany?

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy płatki jaglane mają być ugotowane czy suche?

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszniutkie :) dodałam trochę żurawiny suszonej - palce lizać

    OdpowiedzUsuń