Banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec, aby móc cieszyć się zdrową przekąską w pracy czy w szkole.
Drodzy rodzice! Nie dawajmy dzieciom pieniędzy, aby kupiły sobie pożywną kanapkę w szkole. Szansa, że tak będzie jest naprawdę niewielka. Sklepiki szkolne oferują zbyt duży wybór słodkich batonów i drożdżówek, aby nie do końca świadome dziecko wybrało kanapkę z bułki graham, warzyw i dobrej jakości wędliny (o ile takie w ogóle można nabyć).
Przygotowanie zdrowych przekąsek nie wymaga ogromu wolnego czasu i niezwykłych umiejętności kulinarnych. Wystarczy spróbować. Wystarczy chcieć :)
Przygotowanie zdrowych przekąsek nie wymaga ogromu wolnego czasu i niezwykłych umiejętności kulinarnych. Wystarczy spróbować. Wystarczy chcieć :)
Składniki (na 6 prostokątnych batoników):
- Płatki jaglane - 100 g
- Banan - dwie małe sztuki lub jedna duża
- Suszone daktyle - 10 sztuk
- Zmielone orzechy laskowe (lub inne ulubione) - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Banana zmiksuj, daktyle posiekaj - wszystkie składniki wymieszaj tak, aby powstała gęsta, klejąca się masa.
- Masę odstaw na 5 minut, po czym przełóż do keksówki (lub większej formy w przypadku większej ilości składników) i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut.
- Pokrój jeszcze ciepłe na batoniki lub kwadratowe ciasteczka :)
Wartość odżywcza jednego batonika (1/6 masy):
- Energia: 131 kcal
- Białko: 2,8 g
- Tłuszcz: 3,2 g
- Węglowodany: 22,5 g
- Błonnik pokarmowy: 2,6 g
- Cholesterol: 0 mg
Jaglane batoniki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B6;
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńPomysł wykorzystam dla siebie, jako zdrową przekąskę między posiłkami :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
Usuńświetne, ja dzisiaj robiłam podobne tylko, że z kaszą jaglaną ;)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowy i ciekawy przepis!! Będę musiała zrobić, ja też robiłam batoniki, tyle, że z bakalii, orzechów i sezamu:D
OdpowiedzUsuńpyszne ;)
OdpowiedzUsuńTen przepis to strzał w 10. Kocham wszystko co jaglane i koniecznie muszę to zrobić jako przekąskę.
OdpowiedzUsuńŚwietne, smakowały?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :)
Usuńczy jest możliwość, aby zastąpić płatki kaszą jaglaną? :-)
OdpowiedzUsuńKasza jest nasiąknięta wodą przez co masa wyszłaby zbyt rzadka. Nie robiłam jeszcze batoników z kaszy ;)
Usuńbędę sobie takie robić do szkoły :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
UsuńRewelacyjne. Ciekawe czy moim dzieciom zasmakują?
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto spróbować :)
UsuńSuper blog!
OdpowiedzUsuńMam tylko taką małą uwagę, czy nie lepszy byłby układ bloga taki, żeby na głównej stronie, zaraz obok zdjęcia pojawiały się potrzebne składniki? Chyba kiedyś tak było, nie? Byłoby to chyba praktyczniejsze, bo można by szybko przelecieć sobie na głównej stronie różne przepisy i wybrać sobie taki, na który akurat składniki mamy w lodówce.
Czyzamiast płatków jaglanych można użyć owsianych?
OdpowiedzUsuńRaczej tak ;) Ewentualnie na początek warto dać trochę mniej żeby masa nie wyszła za sucha.
Usuńgdzie dostanę płatki jaglane?
OdpowiedzUsuńNa pewno w sklepach ze zdrową żywnością. Warto poszukać w większych hipermarketach również na dziale ze zdrową żywnością
UsuńNa pewno można kupić takie płatki w TESCO i większych punktach SPOŁEM.
UsuńPS.
Wiem, że odpowiadam na komentarz sprzed niemalże 3 lat, ale może ktoś inny również się nad tym zastanawia ;)
Batoniki niestety nikomu u mnie w domku nie smakowały :(
OdpowiedzUsuńSzkoda...
Jak przechowywać takie batoniki, żeby nie stwardniały za szybko?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam z płatkami owsianymi. Proporcje takie same. Wyszło super. Zniknęło z talerza w mig.
OdpowiedzUsuńIle mogą stać takie batoniki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że do tygodnia ;)
UsuńMożna zastąpić czymś daktyle?:)
OdpowiedzUsuńTak, suszonymi śliwkami lub morelami :)
Usuńte batoniki są słodkie?synek kocha cukier,może dodać miodu do masy,hm,jak sądzisz?
OdpowiedzUsuńSą słodkie, ale nie jakoś super. Jeśli wiec jesteście przyzwyczajeni do słodszych wypieków to można dodać 1 - 2 łyżki miodu.
Usuńwłasnie spróbowałam swoich i są przepyszne... muszę chyba zrobić więcej bo czuję,że nie poleżą długo w domu ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu przepyszne:)w sam raz na przekaske miedzy posiłkami. Dziękuje Paulino za kolejna inspiracje:)
OdpowiedzUsuńCzy dałoby się może zastąpić czymś banany?
OdpowiedzUsuńRaczej nie :(
UsuńCzy płatki jaglane mają być ugotowane czy suche?
OdpowiedzUsuńTak jak podaje przepis, suche :)
UsuńPyszniutkie :) dodałam trochę żurawiny suszonej - palce lizać
OdpowiedzUsuń