Uwielbiam takie letnie zupki - mogłabym je jeść codziennie!
Ten zapach, ten aromat...
Mniam!
A Ty, czy też lubisz botwinkową?
Jeżeli nie, jaka jest Twoja ulubiona letnia zupa?
Napisz w komentarzu!
Tymczasem sprawdź mój przepis na zupę botwinkową:
Składniki na 3 porcje:
- Ziemniaki - 3 średnie sztuki
- Marchew - duża sztuka
- Seler - kawałek
- Korzeń pietruszki - sztuka
- Botwinka - pęczek
- Natka pietruszki
- Mix suszonych warzyw (bez glutaminianu sodu), sól, pieprz do smaku
- Do zaprawienia (opcjonalnie): jogurt naturalny - dwie łyżki, mąka - łyżka
- Jaja - 3 sztuki
- Woda - ok. 1,5l
Sposób przygotowania:
- Do wody wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę seler oraz buraczki z botwinki, wsypujemy mieszankę przypraw - gotujemy.
- W tym czasie myjemy i siekamy botwinkę oraz natkę pietruszki - dodajemy do zupy gdy warzywa będą miękkie.
- Zupę zaprawiamy mąką i jogurtem (roztrzepane w słoiczku z niewielką ilością wody), doprawiamy do smaku i podajemy z jajem :)
Wartość odżywcza porcji zupy botwinkowej:
- Energia: 236 kcal
- Białko: 12,5 g
- Tłuszcz: 7,7 g
- Węglowodany: 36,3 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 170 mg
Zupa botwinkowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12, PP;
ja! bardzo lubię i dzisiaj miałam na obiad:)
OdpowiedzUsuńJa lubię chłodniki ! :))
OdpowiedzUsuńbotwinka w kolorze pomidorówki... wygląda na przegotowaną...?
OdpowiedzUsuńDzis zrobiona według Twojego przepisu, pycha ;)
OdpowiedzUsuńSuper smaczna
OdpowiedzUsuńja lubię chłodniki :)
OdpowiedzUsuńDziś kupiłam botwinkę. Jutro wiem co ugotuje. Dziękuję
OdpowiedzUsuń