Ciasteczka bez cukru, masła i glutenu | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/05/18

Ciasteczka bez cukru, masła i glutenu


Zapraszam na pyszne ciasteczka osłodzone naturalną słodyczą owoców. Bazę stanowią bezglutenowe płatki jaglane - można je zastąpić również innym rodzajem płatków, np. gryczanymi czy owsianymi. Jeśli wybieramy płatki owsiane, a chcemy uzyskać ciasteczka bezglutenowe, na opakowaniu powinien znaleźć się symbol przekreślonego kłosa (wówczas mamy 100% pewność, iż nie są one zanieczyszczone glutenem z innych zbóż).

 

 

Składniki (na blaszkę, ok. 16 sztuk):

  • Banan - 2 dojrzałe sztuki
  • Suszone śliwki - ok. 60g
  • Płatki jaglane - 1 i 1/3 szklanki
  • Wiórki koksowe - 1/2 szklanki
  • Migdały - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  • Banany zmiksuj na gładkie puree - dodaj do nich posiekane śliwki i ponownie zmiksuj.
  • Migdały zmiksuj na drobne kawałeczki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj ciasto (łyżką lub rękoma) i formuj płaskie, okrągłe ciasteczka.
  • Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut (w połowie pieczenia obróć na drugą stronę.

Wartość odżywcza jednego dużego ciasteczka:

  • Energia: 85 kcal
  • Białko: 1,9 g
  • Tłuszcz: 3,4 g
  • Węglowodany: 12,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 0 mg

Ciasteczka z płatków jaglanych są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych:  magnezu, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

18 komentarzy:

  1. często robię podobne i dodaję do nich to co akurat mam w kuchni :D Pyszne, piękne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Najważniejsze to mieć bazę czyli banany i płatki, a reszta to już kwestia tego co wpadnie w ręce ;)

      Usuń
  2. Kuszące i prościutkie w wykonaniu. Coś czuję, że powstaną jeszcze w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasteczka. Też je własnie często robię bazując na płatkach i bananie, a do tego opcja "na-winie", czyli co mam to dam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również często przygotowuję podobne, ale jeszcze nigdy nie dodałam do nich płatków jaglanych... na pewno są smakowite i lekko chrupiące! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie :-) Pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł,
    mam pytanie: jak długo można je przechowywać ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem, u mnie znikły w ciągu dwóch dni ;)

      Usuń
    2. Mam kaszę jaglaną, czy też się nada? Może ją lekko zmiksować?

      Usuń
  7. Uwielbiam tego bloga. Pani wspaniała :-) chce się gotować. Wszystko tu jest smaczne, apetyczne. Super przepisy, super blog. 6+

    OdpowiedzUsuń
  8. A czym można zastąpić wiórki kokosowe? Nie przepadam za nimi....

    OdpowiedzUsuń
  9. Yyy może głupio pytanie, ale czy płatki mają być ugotowane czy surowe? Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy te ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są twarde? Piekłam je dość długo i cały czas są miękkie. Czy to normalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarde nie są. Bardziej miękkie, gdy ostygną to trochę stwardnieją.

      Usuń