Zrobiłam ostatnio warzywne muffinki. Moim wspaniałym współlokatorom nie podeszły bo zbyt mocno kojarzyły się z czymś na słodko... Jak dla mnie takie muffinki są smaczne i mogą być fajną alternatywą na II śniadanie czy podwieczorek, który można łatwo zapakować do torebki czy plecaka. A Wy jedliście takie wytrawne muffinki?
Składniki na 12 babeczek:
- Mąka żytnia razowa (typ 2000) - szklanka
- Otręby owsiane - 3 łyżki
- Jaja - 3 sztuki
- Jogurt naturalny - 4 łyżki
- Papryka - sztuka
- Kukurydza konserwowa - 5 łyżek
- Zielony groszek (może być mrożony) - 5 łyżek
- Świeży szpinak - garść
- Proszek do pieczenia - łyżeczka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę posiekaj w drobną kostkę. Szpinak posiekaj w paski.
- Jaja roztrzep z jogurtem naturalnym - dopraw masę do smaku.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Masą napełnij foremki do muffinek wyłożone papierem do pieczenia (nie jest to konieczne w przypadku foremek silikonowych) i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jeden babeczki:
- Energia: 72 kcal
- Białko: 3,9 g
- Tłuszcz: 2 g
- Węglowodany: 10 g
- Błonnik pokarmowy: 2,5 g
- Cholesterol: 54 mg
Wytrawne babeczki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12;
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPaulinko przyznam szczerze, że takich babeczek jeszcze nie jadłam, ale wydają się być idealna przekąską na imprezę :) może się skuszę i wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Myślę, że świetnie sprawdziły by się w roli imprezowej przekąski ;)
UsuńKoniecznie spróbuj i daj znać jak smakowały :)
Pozdrawiam!
jeszcze nie wiem czy lubię, ale myślę, że polubię;))
OdpowiedzUsuńA czy wyszły by w wersji słodkiej, ale bez cukru. zamiast cukru dała bym owoce np. jabłka, gruszkę, rodzynki albo daktyle?
OdpowiedzUsuńMyślę, że wyszłyby ze spokojem. Polecam również wcześniejsze propozycje na muffinki na słodko w kategorii "Coś na słodko - ciasta i ciasteczka" :)
UsuńWyglądają pysznie, a jak smakują dowiem się niebawem, bo mnie przekonały i zamierzam je upiec :)
OdpowiedzUsuńhttp://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/02/dietetyczny-hot-dog-czemu-nie.html
OdpowiedzUsuńktos wykorzystał Twoją kanapkę w konkursie. Ta osoba nagminnie kradnie czyjeś prace. to nie jej pierwszy raz
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=529967903789587&set=a.222749391178108.49849.133151306804584&type=1&comment_id=1545539&offset=0&total_comments=73
OdpowiedzUsuńPani Gosia Goś
Dziękuję za informację! Niestety takie sytuacje zdarzają się nagminnie..
UsuńRewelacyjne! Aczkolwiek nieco zmodyfikowalam przepis. Zamienilam szpinak i groszek na pietruszke, por i pepperoni. Babeczki smakuja jak pizza! A kalorii o wiele, wiele mniej!
OdpowiedzUsuńCzy da się rady użyć mąki pszennej razowej 2000? I jak się zmieni wtedy kaloryczność? :)
OdpowiedzUsuńMożna, kaloryczność zmieni się nieznacznie ;)
UsuńWyglądają naprawdę kusząco, jednak ja chyba wolę pełnowartościowe babeczki / muffiny na słodko :-)
OdpowiedzUsuńJak z przechowywaniem? Zrobiłam je wczoraj i jak wystygły, schowałam do lodówki i zastanawiam się czy lepiej im tam będzie, ewentualnie ile można je przechowywac poza lodówką i ile mogą wtrzymać przechowywae w lodówce?
OdpowiedzUsuńNajlepiej im będzie w lodówce (do 3 - 4 dni);)
UsuńPani Paulino, własnie zrobiłam i zajadam!:) Przepyszne. Doskonałe na śniadanie, ja dodałam jedno duże jajko więcej i dużo, dużo przypraw żeby zneutralizować smak mąki żytniej - niestety nie za bardzo ją lubię :) Wyśmienite!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują :)
UsuńRobiłam babeczki co prawda z mąki pszennej. Wyszły pyszne......Mam pytanie, czy ma Pani Paulino dobry przepis na tartę, bo gdy robiłam wyszła mi za sucha.....
OdpowiedzUsuńhttps://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2017/05/tarta-z-feta-i-szparagami.html
Usuńhttps://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2017/02/penoziarnista-tarta-z-burakami-i-feta.html
:)
Czym można zastąpić otręby?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
mąką, kaszą manną ;)
UsuńBabeczki są przepyszne, a wykonanie proste i bardzo szybkie! Rewelacyjny przepis, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPychotka, są świetne i sycące. Spróbuję różnych wariacji np z pieczarkami. Dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuńNiestety nie chciały mi się dopiec w środku i nie urosły :(
OdpowiedzUsuń