Paulina Styś-Nowak dnia 2014/03/13

A Ty lubisz wytrawne babeczki?


Zrobiłam ostatnio warzywne muffinki. Moim wspaniałym współlokatorom nie podeszły bo zbyt mocno kojarzyły się z czymś na słodko... Jak dla mnie takie muffinki są smaczne i mogą być fajną alternatywą na II śniadanie czy podwieczorek, który można łatwo zapakować do torebki czy plecaka. A Wy jedliście takie wytrawne muffinki?

 

Składniki na 12 babeczek:

  • Mąka żytnia razowa (typ 2000) - szklanka
  • Otręby owsiane - 3 łyżki
  • Jaja - 3 sztuki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Papryka - sztuka
  • Kukurydza konserwowa - 5 łyżek
  • Zielony groszek (może być mrożony) - 5 łyżek
  • Świeży szpinak - garść
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka
  • Sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

  • Paprykę posiekaj w drobną kostkę. Szpinak posiekaj w paski.
  • Jaja roztrzep z jogurtem naturalnym - dopraw masę do smaku.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Masą napełnij foremki do muffinek wyłożone papierem do pieczenia (nie jest to konieczne w przypadku foremek silikonowych) i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza jeden babeczki:

  • Energia: 72 kcal
  • Białko: 3,9 g
  • Tłuszcz: 2 g
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,5 g
  • Cholesterol: 54 mg 


Wytrawne babeczki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

25 komentarzy:

  1. Paulinko przyznam szczerze, że takich babeczek jeszcze nie jadłam, ale wydają się być idealna przekąską na imprezę :) może się skuszę i wypróbuję :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że świetnie sprawdziły by się w roli imprezowej przekąski ;)
      Koniecznie spróbuj i daj znać jak smakowały :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. jeszcze nie wiem czy lubię, ale myślę, że polubię;))

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy wyszły by w wersji słodkiej, ale bez cukru. zamiast cukru dała bym owoce np. jabłka, gruszkę, rodzynki albo daktyle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wyszłyby ze spokojem. Polecam również wcześniejsze propozycje na muffinki na słodko w kategorii "Coś na słodko - ciasta i ciasteczka" :)

      Usuń
  4. Wyglądają pysznie, a jak smakują dowiem się niebawem, bo mnie przekonały i zamierzam je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/02/dietetyczny-hot-dog-czemu-nie.html

    ktos wykorzystał Twoją kanapkę w konkursie. Ta osoba nagminnie kradnie czyjeś prace. to nie jej pierwszy raz

    OdpowiedzUsuń
  6. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=529967903789587&set=a.222749391178108.49849.133151306804584&type=1&comment_id=1545539&offset=0&total_comments=73

    Pani Gosia Goś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację! Niestety takie sytuacje zdarzają się nagminnie..

      Usuń
  7. Rewelacyjne! Aczkolwiek nieco zmodyfikowalam przepis. Zamienilam szpinak i groszek na pietruszke, por i pepperoni. Babeczki smakuja jak pizza! A kalorii o wiele, wiele mniej!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy da się rady użyć mąki pszennej razowej 2000? I jak się zmieni wtedy kaloryczność? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, kaloryczność zmieni się nieznacznie ;)

      Usuń
  9. Wyglądają naprawdę kusząco, jednak ja chyba wolę pełnowartościowe babeczki / muffiny na słodko :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak z przechowywaniem? Zrobiłam je wczoraj i jak wystygły, schowałam do lodówki i zastanawiam się czy lepiej im tam będzie, ewentualnie ile można je przechowywac poza lodówką i ile mogą wtrzymać przechowywae w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej im będzie w lodówce (do 3 - 4 dni);)

      Usuń
  11. Pani Paulino, własnie zrobiłam i zajadam!:) Przepyszne. Doskonałe na śniadanie, ja dodałam jedno duże jajko więcej i dużo, dużo przypraw żeby zneutralizować smak mąki żytniej - niestety nie za bardzo ją lubię :) Wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam babeczki co prawda z mąki pszennej. Wyszły pyszne......Mam pytanie, czy ma Pani Paulino dobry przepis na tartę, bo gdy robiłam wyszła mi za sucha.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2017/05/tarta-z-feta-i-szparagami.html

      https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2017/02/penoziarnista-tarta-z-burakami-i-feta.html

      :)

      Usuń
  13. Czym można zastąpić otręby?
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Babeczki są przepyszne, a wykonanie proste i bardzo szybkie! Rewelacyjny przepis, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka, są świetne i sycące. Spróbuję różnych wariacji np z pieczarkami. Dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  16. Niestety nie chciały mi się dopiec w środku i nie urosły :(

    OdpowiedzUsuń