Kapusta to bardzo mocno zaniedbane warzywo w mojej kuchni. A kapustę warto jeść, gdyż zawiera szereg związków o działaniu przeciwnowotworowym (m.in. indolilometyl, zapobiegający powstawaniu raka piersi i macicy czy izotiocyjaniany, biorące udział w aktywacji enzymów tkankowych o działaniu antykancerogennym).
Problem chyba tkwi w tym, że nie mam zbyt wielu pomysłów na jej wykorzystanie. Najczęściej pojawia się w postaci surówek do obiadu, choć to też nie zdarza się za często. Ostatnio jednak złapała mnie ochota na kapuśniaczek z ziemniakami - taki mocno pomidorowy. A do tego niezwykle niskokaloryczny, więc koniecznie trzeba zjeść do niego 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa.
Składniki na 4 porcje:
- Biała kapusta -500 - 600g
- Marchew - sztuka
- Pietruszka - sztuka
- Ziemniaki - 4 średnie sztuki
- Cebula - 2 sztuki
- Pomidory w puszce - puszka
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Natka pietruszki, koperek - po pęczku
- Sól, pieprz, papryka, chilli
- Woda - 6 - 7 szklanek
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj lub drobno posiekaj - oprósz solą i ugnieć palcami - odstaw na 30 minut.
- W międzyczasie obierz i posiekaj w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki - wrzuć do wody - gotuj przez ok. 10 minut, po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Cebulę posiekaj w kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
- Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, uduszoną cebulę i posiekaną zieleninę. Gotuj jeszcze przez kilak minut - na koniec dopraw do smaku. Podawaj oprószone koperkiem.
Wartość odżywcza porcji kapuśniaczka:
- Energia: 136 kcal
- Białko: 5,4 g
- Tłuszcz: 2,9 g
- Węglowodany: 29 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 0 mg
Kapuśniaczek jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Uwielbiam tę zupę :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam fazę na białą kapustę i zajadam praktycznie codziennie :) Chętnie wypróbuję ten przepis, bo z domu znam wersję tej zupy tylko z kapusty kiszonej :)
OdpowiedzUsuńA ja z kolei nie jadłam nigdy Twojej wersji - muszę spróbować ;)
UsuńA myślisz, że sprawdzi się taka zupa z dodatkiem, np. soczewicy? Chciałaby mieć taką bardziej obiadową wersję, a jednak potrzebuję nieco więcej białka, żeby mnie bardziej syciło :)
UsuńMyślę, że jak najbardziej ;)
Usuńteż czasem robię taką zupę:)
OdpowiedzUsuńPani Paulino Z przyjemnością odwiedzam Pani bloga, dlatego nominuję Panią do Liebster Blog Award :) Szczególy tutaj: http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2014/02/nominacja-do-liebster-blog-award.html
OdpowiedzUsuńO! Dziękuję serdecznie ;)
UsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńWitam Pani Paulino! Czy mogłabym poprosić o kilka przepisów na dietę niskowęglowodanową? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie www.neciaaa1991.blogspot.com
Witam zrobilam zupe kapusniak bezmuesny nie dodalam koncentratu pomidorowego i pomidorow oraz papryki smakuje pysznie dla mnie kapusniak to beznarwny naturalny warty polecenua
OdpowiedzUsuńNie znalazłam pietruszki wiec zrobiłam bez, nie dodałam też cebuli. Poza tym reszta z przepisu i wyszedł PRZEPYSZNY! Chłopak początkowo kręcił nosem a w rezultacie zjadł dwa talerze :D
OdpowiedzUsuńWlasnie ugotowalam, przepyszna zupka!:)
OdpowiedzUsuńPani Paulino. Czy kalorie w Pani przepisach podawane są dla porcji 100 g?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marta
Nie, zawsze na jedną porcję (ilość otrzymywanych porcji podaję przed ilością składników).
UsuńBardzo smaczny kapusniak i kalori niewiele.polecamJa dodalam 2 lyzki pecaku . Znakomity.
OdpowiedzUsuń