Pyszna owsianka inaczej bo bez glutenu | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/01/20

Pyszna owsianka inaczej bo bez glutenu


Ostatnio nawiązałam współpracę ze sklepem internetowym biozdrowie24. W ramach tejże współpracy otrzymałam paczuszkę z ciekawymi produktami, których nie miałam jeszcze okazji próbować.

Jednym z takich produktów są płatki jaglane, które podobnie jak kasza jaglana są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz minerałów (zwłaszcza magnezu, żelaza i cynku). Jednak najważniejszą ich zaletą jest fakt, że nie zwierają glutenu (czego niestety nie można powiedzieć o zwykle stosowanych płatkach owsianych dostępnych na półkach sklepowych w Polsce, które transportowane i przechowywane razem z pszenicą bardzo często zostają zanieczyszczone glutenem - wyjątek stanowią jedynie płatki z symbolem przekreślonego kłosa). 

Dlatego też płatki jaglane z powodzeniem mogą być stosowane przez osoby na diecie bezglutenowej, umożliwiając jej jak największe urozmaicenie. Mimo, że dieta bezglutenowa niesie ze sobą sporo ograniczeń to z pewnością nie musi być nudna i nie musi opierać się wyłącznie na chlebie o smaku i konsystencji tekturki. 

A płatki jaglane polecam wszystkim, również osobom nie muszącym ograniczać glutenu. Owsianka, a raczej jaglanka wyszła pyszniutka - 3 - osobowe jury zgodnie okrzyknęło ją najlepszą owsianką do tej pory! ;)

Składniki na porcję:

  • Płatki jaglane - 5 łyżek
  • Mleko (w wersji wegańskiej lub bez laktozy ulubiony napój roślinny) -szklanka
  • Banan - sztuka
  • Orzechy nerkowca - łyżka
  • Ziarna z 1/4 granatu

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki jaglane gotujemy w mleku (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). 
  • Do ugotowanych płatków dodajemy posiekanego banana, orzechy nerkowca oraz ziarna granatu. 

Wartość odżywcza porcji bezglutenowej owsianki:

  • Energia: 465 kcal
  • Białko: 17,1 g
  • Tłuszcz: 11,9 g
  • Węglowodany: 78,1 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,8 g
  • Cholesterol: 12 mg


Bezglutenowa owsianka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

19 komentarzy:

  1. co za kolory ! <3
    Na taką jaglankę to z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zapanowała jakaś moda na te płatki. U mnie w sklepach niestety nigdzie ich nie ma. A szkoda, bo uwielbiam kasze jaglaną.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię płatki jaglane, czasami mieszam z owsianymi - świetny duet, polecam! jednak tu już z glutenem, ale podobno i owsiane bez glutenu można kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, można, ale głównie w sklepach ze zdrową żywnością ;)

      Usuń
  4. Kocham nerkowce w owsiance ! Granatu jeszcze z nią nie łączyłam - trzeba nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda i jeszcze z nerkowcami mmm:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to wygląda i jakie smaczne <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś modne ostatnio te dania glutenfree. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam kolekcję różnych płatków bezglutenowych, ale jaglanych jeszcze u mnie nie było!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz fantastyczne przepisy! Piękne zdjęcia i mnóstwo inspiracji :-) Czytam regularnie Twojego bloga i nieustannie czerpię z niego inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zapraszam po więcej;)

      Usuń
  10. GENIALNNY blog. Swietnie i profesjonalnie go prowadzisz. To co piszesz czyta się lekko i przyjemnie a przy tym zdobywa i uzupełnia wiedzę. Tworze sobie mini książke z Twoich przepisów,żeby móc sie nauczyć szykować pełen zdrowy zestaw posiłków na każdy dzień od rana do wieczora :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oooo jakie to jest pyszne!!!!
    do mojej dodałam figę świeża,łyżeczke miodu i kilka pistacji-poezja smaku,słodycz złamana sola-to uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Twoje składniki brzmią niezwykle atrakcyjnie! :)

      Usuń
  12. Czy można użyć kaszy jaglanej zamiast płatków jaglanych ?

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy jeżeli użyje kaszy jaglanej to ilość kaszy i mleka się nie zmienia tzn. 5 łyżek na szklankę mleka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 3 łyżki kaszy dajemy 0,5 szklanki mleka. Tutaj przykładowe przepisy na śniadania z kaszą jaglaną:
      http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/04/sniadanie-ze-soiczka-jaglanka-jak.html
      http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/08/brzoskwiniowo-borowkowa-jaglanka.html

      Usuń