Dzisiaj kolejna wersja kremu z kaszy jaglanej - tym razem odsłona waniliowa z dodatkiem granatu. Gorąco polecam na sobotnie popołudnie ;)
Składniki na 3 porcje:
- Kasza jaglana - 1/2 szklanki
- Laska wanilii - sztuka
- Mleko (w wersji wegańskiej lub u osób z nietolerancją laktozy ulubiony napój roślinny, np. migdałowy) - szklanka
- Suszone daktyle - 80g (ok. 20 sztuk)
- Orzechy nerkowca - 80 g (8 łyżek)
- Granat - 1/2 sztuki
Sposób przygotowania:
- Dobrze opłukaną kaszę wsypujemy do wrzącej wody (1,5 szklanki) i gotujemy z dodatkiem przekrojonej wzdłuż laski wanilii.
- Do mleka wrzucamy orzechy nerkowca oraz daktyle - odstawiamy co najmniej na godzinę żeby bakalie się namoczyły.
- Miksujemy ostudzoną kaszę z mlekiem i namoczonymi orzechami i daktylami na gładki krem.
- Krem przekładamy do szklanek i obsypujemy ziarnami z połowy granatu.
Wartość odżywcza porcji kremu waniliowego:
- Energia: 365 kcal
- Białko: 11,3 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 54 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 4 mg
Krem waniliowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: B1, B2, B6, B12, PP;
Nie wątpię że obłędny ! Też tak wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWyglada pięknie :)
OdpowiedzUsuńCzy wrzucamy do kaszy jaglanej tylko ziarenka czy też razem z tą łodyżką wanilii? :)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj wydłubuję najpierw ziarenka a potem dodaję jeszcze tą przepołowioną laskę, wówczas jest bardziej aromatyczne ;)
UsuńWygląda jak z najlepszej restauracji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie ;)
Usuńz kaszy jaglanej można czarować cudowne cuda !
OdpowiedzUsuńOj tak;)
Usuńna pewno przy najbliższej okazji spróbuję :)
OdpowiedzUsuńjeden z najlepszych kremów! uwielbiam takie śniadania, ale jak widać i jako deser znakomicie się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńTo na pewno jeden z najlepszych i najzdrowszych deserów świata!
OdpowiedzUsuńNiestety nie do konca-suszone daktyle sa nasaczane syropem glukozowym, dla "podkrecenia" ich slodkosci. Ta trucizna jest juz chyba prawie wszedzie :/
UsuńWarto kupować daktyle z zaufanego źródła lub po prostu ekologiczne - gdzie nie ma syropu glukozowego w składzie :)
Usuńwygląda super, brzmi intrygująco, a do tego nie wydaje się trudne do zrobienia :) na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńO! Fajny przepis. Z kaszy jaglanej można wyczarować wiele wspaniałych przepisów. :) Zapraszam do mnie :) http://sledzwsloiku.wordpress.com/2014/02/21/deser-czekoladowy-z-kasza-jaglana/
OdpowiedzUsuńmoże dzięki temu przepisowi wreszcie przekonam się do kaszy jaglanej :D
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam dziś krem kokosowy z kaszy jaglanej. Ugotowałam 100 gram kaszy w mleku z wanilią i dwoma łyżkami stołowymi wiórków kokosowych. Gdy płyn został wchłonięty przez kaszę, wystudziłam masę i rozdrobniłam blenderem i dodatkową łyżką wiórków kokosowych. Letni jeszcze krem przełożyłam do pucharków i 3 godziny schładzałam w lodówce:)
OdpowiedzUsuńWitam, krem wygląda przepysznie, ale czy zamiast nerkowców sprawdzą się inne orzeszki? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń