Paulina Styś-Nowak dnia 2014/01/18

Obłędny krem waniliowy z granatem!


Dzisiaj kolejna wersja kremu z kaszy jaglanej - tym razem odsłona waniliowa z dodatkiem granatu. Gorąco polecam na sobotnie popołudnie ;)


Składniki na 3 porcje:

  • Kasza jaglana - 1/2 szklanki
  • Laska wanilii - sztuka
  • Mleko (w wersji wegańskiej lub u osób z nietolerancją laktozy ulubiony napój roślinny, np. migdałowy) - szklanka
  • Suszone daktyle - 80g (ok. 20 sztuk)
  • Orzechy nerkowca - 80 g (8 łyżek)
  • Granat - 1/2 sztuki

 


Sposób przygotowania:

  • Dobrze opłukaną kaszę wsypujemy do wrzącej wody (1,5 szklanki) i gotujemy z dodatkiem przekrojonej wzdłuż laski wanilii.
  • Do mleka wrzucamy orzechy nerkowca oraz daktyle - odstawiamy co najmniej na godzinę żeby bakalie się namoczyły.
  • Miksujemy ostudzoną kaszę z mlekiem i namoczonymi orzechami i daktylami na gładki krem.
  • Krem przekładamy do szklanek i obsypujemy ziarnami z połowy granatu.

 

Wartość odżywcza porcji kremu waniliowego:

  • Energia: 365 kcal
  • Białko: 11,3 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 54 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 4 mg


Krem waniliowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

18 komentarzy:

  1. Nie wątpię że obłędny ! Też tak wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy wrzucamy do kaszy jaglanej tylko ziarenka czy też razem z tą łodyżką wanilii? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj wydłubuję najpierw ziarenka a potem dodaję jeszcze tą przepołowioną laskę, wówczas jest bardziej aromatyczne ;)

      Usuń
  3. Wygląda jak z najlepszej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z kaszy jaglanej można czarować cudowne cuda !

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno przy najbliższej okazji spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeden z najlepszych kremów! uwielbiam takie śniadania, ale jak widać i jako deser znakomicie się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To na pewno jeden z najlepszych i najzdrowszych deserów świata!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie do konca-suszone daktyle sa nasaczane syropem glukozowym, dla "podkrecenia" ich slodkosci. Ta trucizna jest juz chyba prawie wszedzie :/

      Usuń
    2. Warto kupować daktyle z zaufanego źródła lub po prostu ekologiczne - gdzie nie ma syropu glukozowego w składzie :)

      Usuń
  8. wygląda super, brzmi intrygująco, a do tego nie wydaje się trudne do zrobienia :) na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. O! Fajny przepis. Z kaszy jaglanej można wyczarować wiele wspaniałych przepisów. :) Zapraszam do mnie :) http://sledzwsloiku.wordpress.com/2014/02/21/deser-czekoladowy-z-kasza-jaglana/

    OdpowiedzUsuń
  10. może dzięki temu przepisowi wreszcie przekonam się do kaszy jaglanej :D

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja zrobiłam dziś krem kokosowy z kaszy jaglanej. Ugotowałam 100 gram kaszy w mleku z wanilią i dwoma łyżkami stołowymi wiórków kokosowych. Gdy płyn został wchłonięty przez kaszę, wystudziłam masę i rozdrobniłam blenderem i dodatkową łyżką wiórków kokosowych. Letni jeszcze krem przełożyłam do pucharków i 3 godziny schładzałam w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, krem wygląda przepysznie, ale czy zamiast nerkowców sprawdzą się inne orzeszki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń