Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce bez smażenia ;) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/11/11

Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce bez smażenia ;)

Nie da się ukryć, że Polacy mają słabość do mięs smażonych na głębokim tłuszczu, najlepiej z grubą i bardzo słoną panierką. Nie jest to ani dobre dla zdrowia, ani tym bardziej dla sylwetki. Podczas smażenia (zwłaszcza źle przeprowadzonego) dochodzi do utleniania tłuszczu - powstają szkodliwe, w tym rakotwórcze, związki. Na dodatek tłuszcz wsiąka w panierkę jak w gąbkę. W efekcie z najbardziej chudego mięsa czy ryby tworzy się istna bomba kaloryczna i to w dodatku z kiepskiej jakości tłuszczem.

Dlatego też wychodzę naprzeciw niedzielnemu schabowemu i proponuję pierś z kurczaka w chrupiącej panierce z piekarnika. Jak Wam podoba się ten pomysł? :)

 

Składniki na 2 porcje:

  • Pierś z kurczaka - sztuka
  • Bułka graham (sucha) - sztuka
  • Czosnek - ząbek
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła, tymianek

 

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół oprószamy solą i pieprzem (najlepiej godzinę wcześniej - wstawiamy do lodówki).
  • Bułkę miksujemy blenderem z dodatkiem czosnku, oliwy i ulubionych ziół.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, na to nakładamy naszą bułkę tartą - naczynie przykrywamy.
  • Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut (po 10 minutach naczynie odkrywamy).

 

Wartość odżywcza piersi z kurczaka w chrupiącej panierce:

  • Energia: 238 kcal
  • Białko: 28,5 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 16,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 69 mg


Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

21 komentarzy:

  1. Moją panierką do mięska są ziarna sezamu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł jest świetny, ale miło by było wspomnieć skąd pochodzi. To przepis autorstwa Donny Hay a może nawet podpatrzony u mnie:) Zamiana chleba na bułkę jeszcze nie upoważnia do przywłaszczania go.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przywłaszczyłam niczyjego przepisu. W momencie gdy się inspiruje czyimś przepisem to daję taką informację, ten sama sobie obmyśliłam ;)

      Usuń
    2. Popieram. To teraz jak się wstawia przepis za każdym razem trzeba sprawdzać czy już nikt wcześniej w przeszłości nie zrobił czegoś podobnego? Bez sensu. Nie wspominając o tym, że na przepisy kulinarne nie obowiązują prawa autorskie...

      Usuń
    3. Również popieram. Niedługo ludzie będą mieli problem, że w przepisie znajdują się te same przyprawy czy coś równie absurdalnego :)

      Usuń
  3. Przepysznie wygląda cały ten zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka. To wiem co jutro będę miała na obiad :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się Twoja panierka do piersi z kurczaka, chętnie wypróbuję. Lubię takie zdrowe dania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie wlasnie dzis na obiadek :) Dziekuje za przepis mam nadzieje, ze bedzie smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również mam nadzieję, że zasmakuje ;)

      Daj znać jak się udało:)

      Usuń
  7. wyszlo naprawde pysznie, chetnie bym fotke dodala nawet, ale nie widze tu takiej opcji :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wstawić na facebooka ;)

      https://www.facebook.com/cojesc

      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. ale super! kurczak musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności, brakowało mi takich blogów. Z apetytem obserwuję i gotuję.
    ***
    www.zapalov.blogspot.com - blog o moim projektowaniu mody

    OdpowiedzUsuń
  10. ja często do panierki dodaję otrębów, będąc na diecie najadam się mniejszą porcją :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie prezentuje się bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Również jestem za porzuceniem smażenia na głębokim tłuszczu na rzecz pieczenia w piekarniku :) Jest to szybsze i bardziej wartościowe rozwiązanie, a do tego zawsze można pokroić w plasterki ziemniaki i razem piec na blasze - dwa w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mojemu mężowi też ostatnio zabronili jeść smażonego, postawiłam robić więcej gotowanego mięsa itp. ale ten pomysł z zrobieniem chrupiącej panierki to może być strzał w dziesiątkę :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha to najlepsze kotlety jakie jadłam.

    OdpowiedzUsuń