Kotleciki gryczano warzywne - wegetariański obiad | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/10/08

Kotleciki gryczano warzywne - wegetariański obiad


Składniki na trzy porcje:


  • Kasza gryczana - 200 g
  • Cebula - dwie sztuki
  • Brokuł - 1/2 sztuki
  • Marchew - sztuka
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  • Brokuła ugotuj na parze.
  • Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju rzepakowego - gdyby przywierała do patelni można podlać niewielką ilością wody.
  • Do ugotowanej (ciepłej) kaszy dodajemy zeszkloną cebulkę, marchew startą na tarce na grubych oczkach, ugotowanego i mocno rozdrobnionego brokuła oraz jajo - dopraw do smaku. 
  • Uformuj niewielkie kotleciki (żeby łatwiej się formowało polej dłonie wodą) usmaż je na łyżce oleju rzepakowego.


Kotleciki podałam z lekkim sosem pomidorowym - pyyyycha!


Wartość odżywcza porcji kotlecików gryczano - warzywnych (3 - 4 sztuki):

  • Energia: 373 kcal
  • Białko: 15,7 g
  • Tłuszcz: 10,9 g
  • Węglowodany: 62,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 72 mg


Kotleciki gryczano - warzywne są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

12 komentarzy:

  1. Brzmi smacznie, muszę spróbować, bo uwielbiam kasze wszelkiej maści i pod każdą postacią, ale takich cudów jeszcze nie robiłam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, co prawda zamieniłam kaszę gryczaną na jęczmienną, ale wyszły naprawdę dobre, dzieciaki się zajadały :-) Małym minusem było to, że się trochę rozpadały, może gdybym dodała więcej jajka byłoby ok. Ale i tak świetne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Czy zamiast smazyc kotlecki moge je wlozyc do piekarnika nagarzanego do 180 stopni na jakies 10-15 min do piekarnika??

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, zrobiłam te kotleciki i w smaku są bardzo dobre, tylko co zrobić, żeby się nie rozpadały??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety kotleciki mają tendencję do rozpadania. Można spróbować dodać zmielone siemię lniane - ma właściwości klejące i do tego rozgniatać kaszę widelcem tak aby była bardziej klejąca.

      Usuń
  5. co można dodać zamiast jajka? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować ze zmielonym siemieniem lnianym ;)

      Usuń
  6. Wszystko się rozpadło. Cóż miałam kaszę z warzywami, dobrze, że kotleta dołożyłam :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko się rozpadło. Cóż miałam kaszę z warzywami, dobrze, że kotleta dołożyłam :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Dokładnie, kotleciki się rozpadają i nie da się ich usmarzyć :(. Udało nam się dopiero po zmiksowaniu calości i obtoczeniu w panierce z jajka i mąki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kotleciki na początku faktycznie mogą zniechęcać (rozpadają się). Dałam dwa jaja zamiast jednego, dołożyłam mączkę ziemniaczaną, bo nie miałam nic innego pod ręką. Trzeba było podczas smażenia troszkę uważać, ale nic mi się nie rozpadło. Wyszło 12 kotlecików. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń