Pomidory to moje najukochańsze warzywo - aż mi smutno na samą myśl, że niedługo już nie będą takie pyszne i aromatyczne. Żeby jednak żal był mniejszy zamykam je w słoiczkach - robimy lekki sos pomidorowy. Idealny do makaronów, kasz i ryżu. Podaję proporcje na 1 kg pomidorów :)
Składniki:
- Pomidory - 1 kg
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 3 ząbki
- Sok z cytryny - 3 łyżki
- Olej rzepakowy - 4 łyżki
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki, i pokrój w kostkę.
- W rondelku rozgrzej olej, dodaj pomidory, posiekaną cebulę oraz czosnek.
- Duś na małym ogniu ok. 45 minut - dopraw do smaku i duś jeszcze przez 15 minut.
do słoika i zapasteryzować ?ile wychodzi przecieru 1kg pomidorów?zastanawiam się czy jest sens się bawić,bo np.w Lidlu jest gotowy przecier pomidorowy(99%pomidorów) którego używam do robienia sosów zimą.Dobre są też pomidory z puszki.
OdpowiedzUsuńu mnie chęci są robienia "słoików" są duże ale czasu mało :(