Paulina Styś-Nowak dnia 2013/10/07

Ostatni rzut na pomidory - sos na zimę


Pomidory to moje najukochańsze warzywo - aż mi smutno na samą myśl, że niedługo już nie będą takie pyszne i aromatyczne. Żeby jednak żal był mniejszy zamykam je w słoiczkach - robimy lekki sos pomidorowy. Idealny do makaronów, kasz i ryżu. Podaję proporcje na 1 kg pomidorów :)

Składniki:

  • Pomidory - 1 kg
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Sok z cytryny - 3 łyżki
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka


Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki, i pokrój w kostkę.
  • W rondelku rozgrzej olej, dodaj pomidory, posiekaną cebulę oraz czosnek.
  • Duś na małym ogniu ok. 45 minut - dopraw do smaku i duś jeszcze przez 15 minut.



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

1 komentarz:

  1. do słoika i zapasteryzować ?ile wychodzi przecieru 1kg pomidorów?zastanawiam się czy jest sens się bawić,bo np.w Lidlu jest gotowy przecier pomidorowy(99%pomidorów) którego używam do robienia sosów zimą.Dobre są też pomidory z puszki.
    u mnie chęci są robienia "słoików" są duże ale czasu mało :(

    OdpowiedzUsuń