Ekonomiczne pierogi | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/21

Ekonomiczne pierogi

Mięsne pierogi

Ekonomiczne pierogi to świetny sposób na wykorzystanie mięsa oraz włoszczyzny z bulionu, na których spożytkowanie czasami brakuje nam pomysłów. W ten sposób uzyskujemy nie tylko tani ale także bardzo smaczny posiłek ;) 

To co zostaje nam po wykorzystaniu bulionu może posłużyć również jako składnik pasztetu, farszu do klusek czy naleśników. Mam nadzieję, że Wy również robicie wszystko, aby maksymalnie ograniczyć ilość marnującej się żywności - jest to bardzo poważny problem, z którym warto walczyć. Tutaj możecie poczytać o mich sposobach na nie marnowanie jedzenia. A Wy macie ciekawe pomysły na wykorzystanie czegoś co już raz zostało wykorzystane? Wszelkie propozycje mile widziane!

 

Składniki na ok. 3 porcje (ok. 15 pierogów):


Ciasto na pierogi:
  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - 2 i 1/2 szklanki
  • Letnia woda - ok. szklanki
  • Sól - szczypta

Farsz:
  • Mięso z rosołu - u mnie spore udko z kurczaka (bez skóry)
  • Warzywa z rosołu: seler, pietruszka oraz cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj farsz: mięso i warzywa zmiksuj na gładką masę - dopraw do smaku.
  • Zagnieć ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
  • Ciasto rozwałkuj na cienki placek - wytnij krążki, na każdy nałóż porcję farszu i zlep.
  • Pierogi wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 8 minut.


Wartość odżywcza porcji ekonomicznych pierogów (5 sztuk):

  • Energia: 365 kcal
  • Białko: 20,9 g
  • Tłuszcze: 5,3 g
  • Węglowodany: 69 g
  • Błonnik pokarmowy: 12 g
  • Cholesterol: 42 mg

Ekonomiczne pierogi są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B12, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
Lekkie pierogi

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

4 komentarze:

  1. A czy mogę użyć mąki owsianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam pierogów z innej mąki niż pszenna więc trudno mi doradzić :(

      Usuń
  2. Pierożki wyszły pyszne. Ciasto co prawda zmodyfikowałam a mianowicie dodałam łyżkę oliwy z rzepaku a mąkę miałam pszenną pełnoziarnistą typ.1850. Zostało mi trochę ciasta i zdobiłam z niego 5 tortilli :) wyszły super, nic się nie zmarnowało :) Na kolację nadziałam tortille rukolą, pomidorkiem, odtłuszczoną mozzarellą oraz Twoim majonezem z serka wiejskiego :D Dzięki za Twoją stronkę :*

    OdpowiedzUsuń