Dyniowo - bananowe chlebko - ciasto ;) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/09/30

Dyniowo - bananowe chlebko - ciasto ;)

Ni to chlebek, ni to ciasto. Ale to nic! Bo smakuje wyśmienicie! Idealne na słodki podwieczorek lub śniadanie dodatkiem serka wiejskiego i owoców. Przygotowanie banalnie proste więc nie ma prawa się nie udać. Zapraszam!


Składniki na keksówkę:

  • Mąka graham (typ 1850) - 2 szklanki
  • Płatki owsiane - szklanka
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka
  • Pestki dyni - 3 łyżki
  • Puree dyniowe - szklanka
  • Banan - 2 sztuki
  • Suszone daktyle - 10 sztuk
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  • Suche składniki (mąkę, płatki, proszek do pieczeni oraz pestki dyni) wsyp do miski i wymieszaj.
  • Zmiksuj banany z suszonymi daktylami - dodaj do nich pozostałe mokre składniki (puree dyniowe, jajo i olej) - wymieszaj.
  • Do suchych składników dodaj mokre - dokładnie wymieszaj. Ciasto ma gęstą konsystencję.
  • Ciasto przełóż do keksówki i piecz w temp. 180˚C przez ok. 40 minut.


Wartość odżywcza kromki chlebka dyniowo - bananowego:

  • Energia: 158 kcal
  • Białko: 4,7 g
  • Tłuszcze: 5,5 g
  • Węglowodany: 25,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,6 g
  • Cholesterol: 18 mg

Chlebek dyniowo - bananowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: żelaza, cynku, magnezu;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

22 komentarze:

  1. Witam, śledzę Twojego bloga od dawna :-) Dziękuję za świetne przepisy! Co do powyższego mam pytanie - czy płatki owsiane mogą być górskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja również użyłam płatków owsianych górskich :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Świetne! Banan i dynia to dla mnie połączenie idealne. Z przyjemnością upiekę taki chlebek w weekend. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) Przepis zapisany , zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również śledzę Twojego bloga...hmm nawet się trochę od niego uzależniłam ;-) - niejeden przepis wypróbowałam- po krótce- pysznie, lekko, merytorycznie i rzetelnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Zapraszam po więcej! :)

      Usuń
  5. hej, puree robisz z ugotowanej dyni?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Paulino, z mojego ciasta wyszedł zakalec. Nie był taki puszysty jak na zdjęciu, tylko zbity i nie wyrośnięty, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam, że za krótko Pani piekła - czas pieczenia zależy od piekarnika, zawsze warto zrobić test z zapałką.

      Usuń
    2. Spróbuję jeszcze raz :)

      Usuń
  7. Czym zastąpić proszek do pieczenia??Czy może to być woda gazowana?

    OdpowiedzUsuń
  8. czy daktyle mozna zastapic rodzynkami? mam ich nadmiar :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Potrzebowałam dodać Pani przepis do kalkulatora kalorii, zeby sobie go wliczyc w bilans (troche zmodyfikowany, bo maka orkiszowa, nie ma jajek i zamiast pestek dyni jest suszona żurawina). Link do strony: http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Chlebek-bananowo-dyniowy-Przepis-od-justys84.html
    Jeśli uważa Pani, że to naruszenie praw autorskich (nie można podawać w przepisie linków to usunę).

    OdpowiedzUsuń
  10. Pani Paulino, chyba nie dodal sie moj komentarz... Chcialam zapytac, jaka maka zastapic make graham? Czy moga to byc 2 szklanki zmielonych platkow owsianych badz maka kukurydziana?
    Czy 4 lyzki oleju rzepakowego moge zastapic 4 lyzkami mleka kokosowego( gestego z puszki)?

    Jak zastapic jajo ( ile czego dodac dokladnie ) bardzo prosze o porade. Z gory serdecznie dziekuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że lepiej sprawdzą się zmielone na mąkę płatki owsiane (kukurydziana raczej odpada). Jeśli chodzi o to, że nie ma Pani dostępu do mąki graham to dobrze sprawdzi się po prostu pełnoziarnista (często to są właśnie grahamy, np. z firmy Basia).

      Raczej mleko kokosowe nie sprawdzi się jako zamiennik tłuszczu. Może wyjść za "suche". Zamiast jajka na pewno sprawdzi się "glutek" z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wody).

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Jakie miała Pani wymiary keksówki? Czy używa Pani tej samej do wszystkich przepisów na blogu?

      Ile mniej więcej gramów mają mieć banany? I czy mają one być dojrzałe tzn takie z czarnymi kropeczkami?

      Z góry bardzo dziękuję :)

      Usuń
    3. Keksówka o dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm :)

      Tak, zawsze używam tej samej. Taki przeciętny banan ma 120g - lepsze będą dojrzałe.

      Usuń
  11. Czy daktyle można wcześniej namoczyć??

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy daktyle można wcześniej namoczyć??

    OdpowiedzUsuń