Owsiane muffiny malinowe osłodzone daktylami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/08/15

Owsiane muffiny malinowe osłodzone daktylami

Malinowe muffinki bez cukru

 Składniki na 12 sztuk:

  • Mąka owsiana (u mnie zmielone płatki owsiane) - 2 szklanki
  • Płatki owsiane - 1/2 szklanki
  • Jaja - 3 sztuki
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • Suszone daktyle - szklanka + 1/2 szklanki wody
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Maliny - szklanka

 

 

Sposób przygotowania:

  • Namoczone daktyle miksujemy razem z wodą na gładką masę.
  • Mąkę, płatki owsiane, jaja, olej, proszek do pieczenia oraz zmiksowane daktyle wymieszać ze sobą. Dodać maliny i jeszcze raz delikatnie wymieszać masę.
  • Ciasto nałożyć do foremek na muffinki i piec w temp. 190˚C przez ok. 25 minut.

Muffinki podałam z malinowym kremem:
  • Homogenizowany serek naturalny - 6 łyżek
  • Maliny - szklanka
  • Cukier puder - 2 łyżki

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.


Wartość odżywcza malinowej muffinki z kremem:

  • Energia: 218 kcal
  • Białko: 5,8g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 22,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,2 g
  • Cholesterol: 57,7 mg


Muffinki malinowe z kremem są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B12;
Malinowe muffinki

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

25 komentarzy:

  1. Wow, ale wyglądają! Najbardziej podoba mi się to, że nie zawierają cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miam, miam. Mąż z pewnością strasznie dumny ze zdolności swojej żony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem mistrzynią wypieków, ale na muffinkowy przepis skusiłam się z wielkim entuzjazmem, bo wygląda na niezbyt skomplikowany :)Jutro podejmę to wyzwanie! ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda - tutaj nie ma co zepsuć ;)

      Usuń
  4. Śliczne te babeczki :) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczki wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne , zdrowe i przede wszystkim smaczne babeczki ;) do tego ślicznie się prezentują ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! ;-)
    http://miisz-maasz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. A maliny można zastąpić jakimiś innymi owocami(jeśli tak to jakie by tu pasowały?) lub całkowicie z nich zrezygnować? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak najbardziej - większość owoców będzie tutaj pasować ;)

      Usuń
  9. bardzo fajny przepis na dietetyczne słodkości, akurat skojarzył mi się,bo widziałam na fejsie konkurs na przepisy dietetyczne na fp moja nowa figura, myślę,że ten przepis miałby szansę wygrać, tam użytkownicy głosują, no i myślę,że twoi czytelnicy ci pomogą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jak zmielic płatki owsiane na mąkę??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blenderem z zamykanym kielichem ;)

      Usuń
    2. I blender sobie z nimi radzi? :)

      Usuń
  11. Bez problemu ;)
    Podobnie mielę orzechy czy siemię lniane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, spróbuje :) dziękuje bardzo za odpowiedzi!

      Usuń
  12. Moje pierwsze muffinki, więc muszę zapytać :P
    Do jakiego poziomu foremki nakładamy ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czym można zastąpić daktyle? :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy mozna uzyc innego oleju? np lnianego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Innego tak, ale lnianego absolutnie nie podgrzewamy (jeśli już to tylko na surowo)

      Usuń
  15. Babeczki w piekarniku:-) mus malinowy pyszny! Ja nie mialam serka wiec dodalam jogurt naturalny a zamiast cukru ksylitol no i maliny mrozone. Palce lizac a babeczki jak sie upieka to tez dam znac jak smakowaly. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj upiekłam te babeczki są rewelacyjne:) zamiast malin dodałam truskawki bo to miałam w lodówce,ale myślę, że prawie każdy owoc będzie tutaj pasował:) polecam przepis nawet dla osób o bardzo słodkim podniebieniu:) proszę o więcej takich przepisów. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń