Kurkowy obiad | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/08/13

Kurkowy obiad

Lekki obiad

Składniki na 2 porcje:

  • Ryż naturalny lub paraboliczny - 200 g
  • Kurki - 200 g
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Szpinak świeży - 3 garści
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy do smaku: sól, pierz

 

 

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Kurki podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do nich ryż - przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy jogurt - doprawiamy do smaku.
  • Ryż podajemy na talerzu wyłożonym świeżym szpinakiem z dodatkiem warzyw - u mnie fasolka szparagowa ;)


Wartość odżywcza kurkowego obiadu:

  • Energia: 440 kcal
  • Białko: 12,3 g
  • Tłuszcz: 7,2 g
  • Węglowodany: 85,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Cholesterol: 4 mg


Kurkowy obiad jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, E, kwasu foliowego, B2, B6, PP;
Kurkowy obiad

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

3 komentarze:

  1. jak ładnie podane :) pyszny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam dzis na obiad.Bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz to danie zagosci na stole:))

    OdpowiedzUsuń