Domowe "mleko" kokosowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/08/01

Domowe "mleko" kokosowe

Mleko kokosowePrzygotowanie domowego mleka, a raczej napoju, kokosowego jest banalnie proste - więcej wskazówek i informacji możecie znaleźć tutaj. Mleko to można użyć do przygotowania wszelkich wypieków, ciast, naleśników, owsianek czy deserów. Jest to idealny zamiennik dla mleka krowiego na diecie wegańskiej, u osób z nietolerancją laktozy lub też z alergią na białka mleka krowiego.


Ja mleka kokosowego potrzebowałam do zrobienia pysznych lodów (przepis jutro!), a że wiórki kokosowe miałam pod ręką - wodę tym bardziej - to w bardzo prosty sposób powstało mleko kokosowe ;)

 

 

Składniki:

  • Wiórki kokosowe - szklanka
  • Woda - 4 szklanki


Sposób przygotowania:

  • Wiórki kokosowe zalewamy 4 szklankami wody i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
  • Po tym czasie wszystko miksujemy przez ok. 10 minut (im dłużej tym lepiej).
  • Zmiksowane mleko przelewamy przez gazę - pozostałość dokładnie odciskamy i... gotowe! 

Mleko dodatkowo można nieco osłodzić poprzez dodatek odrobiny miodu lub syropu daktylowego. Świetnie sprawdzi się również dodatek wanilii lub cynamonu.

Wegańskie mleko

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. Super pomysł, myślałam właśnie ostatnio o spróbowaniu mleka kokosowego więc spadłaś mi z nieba :) Teraz jeszcze z niecierpliwością czekam na przepis na lody kokosowe, bo obiecałam sobie, że w te wakacje muszę spróbować zrobić lody a coś czuje, że te będą idealnym wyborem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiórki wraz z wodą miksujesz blenderem czy mikserem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy akurat byłam w rodzinnym domu i miksowałam robotem kuchennym, ale z braku laku i blenderem da radę ;)

      Usuń
  4. woda którą zalewasz wiórki ma być gorąca?

    OdpowiedzUsuń
  5. ja miksowałam to pryskało mi po całej kuchni . Macie jakiś pomysł?

    OdpowiedzUsuń