Tartaletki 3 razy "bez" | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/07/08

Tartaletki 3 razy "bez"

Dietetyczne tartaletki


Pyszny i efektowny deser bez grama cukru, mąki (w tym glutenu) i tłuszczów nasyconych. Dodatkowo odpowiedni również dla wegan. Potrzebna Wam będzie dobra maszyna miksująca i odrobina cierpliwości. Ale naprawdę warto!


Składniki na 8 sporych tartaletek:

Spód
  • Migdały - szklanka
  • Suszone śliwki - 1/2 szklanki
  • Suszone daktyle - 1/2 szklanki
  • Wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • Kakao gorzkie - płaska łyżka

Nadzienie:
  • Ugotowana kasza jaglana - 6 - 8 łyżek
  • Banan - sztuka
  • Wiórki kokosowe - 3 łyżki*
  • Suszone daktyle - garść*
  • Świeże owoce - u mnie jagody

*Wiórki i posiekane dkatyle wrzucamy do szklanki i zalewamy taką ilością wody, aby całkowicie zapełnić szklankę. Najlepiej zrobić to co najmniej godzinę wcześniej.

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy spód: wszystkie składniki miksujemy najdrobniej jak się da – jeżeli używacie blendera z małą miską proponuję rozłożyć to na 2 – 3 razy. Jeżeli składniki się ze sobą nie skleją w trakcie miksowania ugniatamy je ręką jak ciasto. Otrzymanym ciastem wykładamy foremki na tartaletki (u mnie były to silikonowe foremki na muffinki) i wstawiamy do lodówki (spód najlepiej przygotować dzień wcześniej tak aby przez noc postał w lodówce).
  • Przygotowujemy nadzienie: podobnie jak ze spodem trzeba wszystkie składniki zmiksować – najlepiej zacząć od banana i szklanki z wiórkami i daktylami (razem z wodą), następnie dodajemy ugotowaną kaszę i miksujemy na gładki krem, którym wykładamy wnętrze tartaletek – wierzch ozdabiamy świeżymi owocami – u mnie były to jagody jednak wspaniale sprawdzą się również truskawki i maliny.


Wartość odżywcza jednej tartaletki:

  • Energia: 202 kcal
  • Białko: 4,3 g
  • Tłuszcz: 9,1 g
  • Węglowodany: 30,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Cholesterol: 0 mg


Tartaletki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu;
  • Witamin: E, B2, B6;
Krem jaglany bez cukru

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

14 komentarzy:

  1. a ja właśnie wpałaszowałam borówkę z ogrodu ... Prezentuje się znakomicie więc mam zamiar sprawdzić jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie ciekawy przepis ;) Jeszcze z takimi się nie spotkałam! Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny mają kształt no i to.. wypełnienie!
    :)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj mam apetyt na nie. Myślałam, że jak jestem na diecie to muszę uważać strasznie na słodycze, a najlepiej się ich pozbyć z diety. A tu jednak nie. Można spodkać słodycz z witaminkami. :)
    Jedna więcej zadowolona osoba na diecie. Buźka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam. Mój mikser tylko męczył się z migdałami i daktylami, więc spody nie są u mnie jedną miazgą, tylko wystają kawałki bakalii, ale myślę, że to nie przeszkadza. Mąż, który chce się odżywiać zdrowo, jest zachwycony smakiem. Mnie również smakowało i myślę, że zarówno spody, jak i masę można by jeść osobno.
    Chyba jedynym minusem jest cena bakalii.
    Prosimy o jak najwięcej wpisów i przepisów :)
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście przygotowanie spodu wymaga dobrego miksera - żeby mu ułatwić pracę warto wcześniej posiekać bakalie nożem ;)

      Usuń
  6. Klikajac na przepis zastanawialam sie "No, ciekawe czym Pani Paulina zastapila make do upieczenia spodow..". Otwieram a tu ani "pieczenia" ani "maki":)
    Bardzo innowacyjny pomysl!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;)

      Cieszę się, że udało mi się kogoś zaskoczyć:D

      Usuń
  7. Zrobiłam wczoraj wieczorem. Spód mi smakuje bez dwóch zdań, gorzej z wypełnieniem. Smakowało mi wczoraj na ciepło(kocham jaglankę) lecz dzisiaj jest bardzo wodniste i średnio smaczne. Całe szczęście wypełniam nim tartaletki tuż przed podaniem, więc dziś go sobie po prostu "odgrzeję" :D Generalnie pomysł super ale chyba go więcej nie powtórzę, bo jest bardzo czasochłonny. Wolę w to miejsce upiec sobie ciasteczka owsiane, które mozna przechowywać nieco dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli nie trzeba ich już piec? :)

    OdpowiedzUsuń