Kalafiorowe kotleciki | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/07/10

Kalafiorowe kotleciki

Kotleciki z kalafiora

 Składniki na 3 porcje (ok. 10 kotlecików):

  • Kalafior - średnia sztuka (ok. 800 g)
  • Jajo - sztuka
  • Mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • Kasza manna - 2 - 4 łyżki
  • Koperek posiekany
  • Przyprawy: sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Ostudzonego kalafiora miksujemy za pomocą blenedera - dodajemy pozostałe składniki.
  • Formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na patelni z nieprzywierającą powłoką (delikatnie natłuszczoną olejem rzepakowym). Masa jest dosyć rzadka więc trzeba zachować ostrożność przy przewracaniu kotlecików na drugą stronę.


Wartość odżywcza porcji kalafiorowych kotlecików (3 - 4 sztuki):

  • Energia: 146 kcal
  • Białko: 9,8 g
  • Tłuszcz: 4,7 g
  • Węglowodany: 23 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 72 mg


Kalafiorowe kotleciki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Kotlety wegetariańskie

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kalafior a te placuszki to fajna alternatywa dla kalafiora z bułką tartą, którego uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym ewentualnie można zastąpić mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie placuszki chodzą za mną od kilku dni :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie! uwielbiam kalafior :) na pewno spróbuję! bardzo podoba mi się Twój blog, świetne przepisy! obserwuję koniecznie, by poznawać kolejne zdrowe przepisy :) mam zamiar wykorzystać wiele z nich :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastanawiam się czy można zamiast smażyć to upiec tę masę w piekarniku jak pasztet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dałoby radę przy czym w połowie pieczenia trzeba by je obrócić na drugą stronę.

      Usuń
    2. Da się :)! Zrobiłam masę wg przepisu + dodałam zmiksowaną doradę z obiadu i ryż, jednak masa okazała się zbyt rzadka. Z braku laku (na patelni to była porażka...) przelałam ją do formy muffinkowej i w piekarniku piekłam ok. 30 min. Po dobrym wystudzeniu "muffinki" wyszły pysznie pasztetowo-kalafiorowe :).

      Następnym razem wlewam do formy na pasztet i tak będziemy zajadać :)! (Ps. Nie trzeba obracać)

      Usuń
  6. Czy mogę jajo zastąpić mielonym lnem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można próbować, powinny się udać ;)

      Usuń