Składniki:
- Płatki owsiane - 2 szklanki
- Nasiona słonecznika - 4 łyżki
- Wiórki kokosowe - 2 łyżki
- Suszone figi (drobno posiekane) - 3 - 4 łyżki
- Suszone jagody (można dostać w Zdrowym Zakątku)- 2 łyżki
- Rabarbar - 300 g
- Suszone daktyle - 150 g
- Woda - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
- Do garnka z odrobiną wody (5 łyżek) wrzucamy pokrojony w krążki rabarbar oraz posiekane daktyle - gotujemy do momentu aż powstanie mus rabarbarowy.
- Do tak przygotowanego musu dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Owsianą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - rozkładamy równomiernie łyżką - pieczemy w temp. ok. 180˚C przez 30 minut lub krócej gdy masa będzie już sucha, mieszając co jakiś czas aby granola równomiernie się upiekła.
Wartość odżywcza porcji granoli rabarbarowej (4 łyżki; ok. 40 g):
- Energia: 100 kcal
- Białko: 2,6 g
- Tłuszcz: 2,6 g
- Węglowodany: 19 g
- Błonnik pokarmowy: 2,7g
- Cholesterol: 0 mg
Granola rabarbarowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6;
Dzisiaj po raz pierwszy robię swoją granolę ale orzechowo-czekoladową z domowym masłem orzechowym :) Jednak Twoją propozycję sobię zapiszę :)
OdpowiedzUsuńdomowa granola najlepsza, nie wiem czemu jeszcze jej nie zrobiłam ... pyszna ta twoja ;D
OdpowiedzUsuńjaki świetny przepis <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!:)
Wykonałam ;) Świetna ta granola, nawet bratu smakowała, a on zawsze krzywo patrzy na takie zdrowe rzeczy ;) chyba jeszcze powtórzę, póki jest rabarbar to trzeba korzystać. dziękuję za przepis ;) pozdrawiam, Kasia
OdpowiedzUsuńJak długo i w jaki sposób można przechowywać taką granolę?
OdpowiedzUsuńGranolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku lub słoiku. Raczej nie powinna się zepsuć (u mnie zwykle granola wystarcza na dwa tygodnie i nic się z nią nie dzieje).
UsuńA co można dodać zamiast fig i jagód? Czy pominąć, albo zwiększyć ilość któregoś ze składników?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć i dodać inne dowolne suszone owoce (np. morele, daktyle posiekane w kawałkach) ;)
UsuńA co można dodać zamiast fig i jagód? Czy pominąć, albo zwiększyć ilość któregoś ze składników?
OdpowiedzUsuńA co można dodać zamiast fig i jagód? Czy pominąć, albo zwiększyć ilość któregoś ze składników?
OdpowiedzUsuńCzy ten mus można zamknąć w sloiczku na zimę?
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że po zapasteryzowaniu tak, ale nie próbowałam :)
UsuńCzy można dodać świeże owoce zamiast suszonych ? POzdrawiam :) Monika
OdpowiedzUsuńChodzi o jagody? Można całkowicie pominąć suszone. Oczywiście świeże można dodać do gotowego posiłku z granolą.
Usuń