Paulina Styś-Nowak dnia 2013/06/17

Granola rabarbarowa

Granola z rabarbarem

 

Składniki:

  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Nasiona słonecznika - 4 łyżki
  • Wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • Suszone figi (drobno posiekane) - 3 - 4 łyżki
  • Suszone jagody (można dostać w Zdrowym Zakątku)- 2 łyżki 
  • Rabarbar - 300 g
  • Suszone daktyle - 150 g
  • Woda - 5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

  • Do garnka z odrobiną wody (5 łyżek) wrzucamy pokrojony w krążki rabarbar oraz posiekane daktyle - gotujemy do momentu aż powstanie mus rabarbarowy.
  • Do tak przygotowanego musu dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  • Owsianą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - rozkładamy równomiernie łyżką - pieczemy w temp. ok. 180˚C przez 30 minut lub krócej gdy masa będzie już sucha, mieszając co jakiś czas aby granola równomiernie się upiekła.
Gronolę przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku/słoiku. Tak przygotowana granola idealnie nadaje się na słodkie śniadanie tudzież bardziej wykwintny deser, na który przepis wkrótce! :)

 

 

Wartość odżywcza porcji granoli rabarbarowej (4 łyżki; ok. 40 g):

  • Energia: 100 kcal
  • Białko: 2,6 g
  • Tłuszcz: 2,6 g
  • Węglowodany: 19 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,7g
  • Cholesterol: 0 mg


Granola rabarbarowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6;
Granola rabarbarowa

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

14 komentarzy:

  1. Dzisiaj po raz pierwszy robię swoją granolę ale orzechowo-czekoladową z domowym masłem orzechowym :) Jednak Twoją propozycję sobię zapiszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa granola najlepsza, nie wiem czemu jeszcze jej nie zrobiłam ... pyszna ta twoja ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki świetny przepis <3

    Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wykonałam ;) Świetna ta granola, nawet bratu smakowała, a on zawsze krzywo patrzy na takie zdrowe rzeczy ;) chyba jeszcze powtórzę, póki jest rabarbar to trzeba korzystać. dziękuję za przepis ;) pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo i w jaki sposób można przechowywać taką granolę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku lub słoiku. Raczej nie powinna się zepsuć (u mnie zwykle granola wystarcza na dwa tygodnie i nic się z nią nie dzieje).

      Usuń
  6. A co można dodać zamiast fig i jagód? Czy pominąć, albo zwiększyć ilość któregoś ze składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć i dodać inne dowolne suszone owoce (np. morele, daktyle posiekane w kawałkach) ;)

      Usuń
  7. A co można dodać zamiast fig i jagód? Czy pominąć, albo zwiększyć ilość któregoś ze składników?

    OdpowiedzUsuń
  8. A co można dodać zamiast fig i jagód? Czy pominąć, albo zwiększyć ilość któregoś ze składników?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ten mus można zamknąć w sloiczku na zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam, że po zapasteryzowaniu tak, ale nie próbowałam :)

      Usuń
  10. Czy można dodać świeże owoce zamiast suszonych ? POzdrawiam :) Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o jagody? Można całkowicie pominąć suszone. Oczywiście świeże można dodać do gotowego posiłku z granolą.

      Usuń