Paulina Styś-Nowak dnia 2013/05/26

Na dzień MAMY krem jaglany :)

Mus rabarbarowyMamo sto lat życia! :)


Składniki na trzy porcje:


Krem jaglany:

  • Kasza jaglana - 5 łyżek
  • Woda - dwie szklanki
  • Banan - dojrzała sztuka
  • Suszone daktyle (niesiarkowane) - 6 sztuk
  • Orzechy nerkowca - trzy łyżki
  • Mleko roślinne - opcjonalnie do rozrzedzenia kremu

Mus rabarbarowy:
  • Rabarbar - ok. 300 g
  • Suszone daktyle - kilka - kilkanaście sztuk (dla osłody)
  • Woda - łyżka


Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną gotujemy do wchłonięcia wody - studzimy.
  • W blenderze miksujemy orzechy nerkowca z bananem i daktylami - dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną - miksujemy na gładki krem. Gdyby był zbyt gęsty dolewamy mleka roślinnego.
  • Rabarbar siekamy i wrzucamy do garnka z łyżką wody, dodajemy posiekane daktyle - gotujemy do powstania musu.
  • Krem jaglany podajemy z musem rabarbarowym :)

Wartość odżywcza porcji deseru:

  • Energia: 266 kcal
  • Białko: 6,7 g
  • Tłuszcz: 6,5 g
  • Węglowodany: 52,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g
  • Cholesterol: 0 mg


Aksamitny krem jaglany z musem rabarbarowym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Jaglany krem

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. o proszę! zdrowy prezencik:)
    Pozdrawiam i dziękuję za Twój udział w akcji rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem jak to smakuje, muszę wypróbować. Uwielbiam jaglankę. nominowałam Cię do Liebster Award. Zapraszam Cię, jeśli chcesz http://projektkobiecosc.blogspot.com/2013/05/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń