Pierwsze słowa mojego lubego po spróbowaniu: "Mmm... dobre jak kokoski". I tak z "Jaglanki kokosowej" powstała "Jaglanka jak kokoski". Dla mnie śniadanie numer 1 - na równi z owsiankami! Pycha!
Składniki na dwie porcje:
- Kasza jaglana bio - 6 łyżek
- Wiórki kokosowe - 4 łyżki
- Woda - szklanka
- Mleko - szklanka
- Miód - łyżeczka
- Jabłko - duża sztuka
- Suszona żurawina (niesiarkowana) - 2 łyżki
- Płatki migdałów - łyżka
Sposób przygotowania:
- Kaszę i wiórki wsypujemy do wrzącej mieszanki mleka, wody i miodu – gotujemy do czasu aż kasza wchłonie cały płyn (pod koniec gotowania często mieszamy żeby się nie przypaliło).
- W tym czasie jabłko ścieramy na tarce n grubych oczkach.
- Kaszę układamy na przemian ze startym jabłkiem w słoiczku bądź szklance.
- Całość posypujemy suszoną żurawiną i płatkami migdałów.
Wartość odżywcza porcji jaglanki jak kokoski:
- Energia: 400 kcal
- Białko: 10,7 g
- Tłuszcz: 12,6 g
- Węglowodany: 68,4 g
- Błonnik pokarmowy: 7,4 g
- Cholesterol: 6,25 mg
Jaglanka jak kokoski jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
pomysł super i na pewno smaczne, ale szkoda, że miód zostaje "zabity" przez wrzątek
OdpowiedzUsuńChcialabym, aby ktos zrobil mi takie sniadanie ;)
OdpowiedzUsuńSkad masz takie sloiczki bez przewężenia?
Tak do końca to nie wiem ;) Albo już był w mieszkaniu studenckim, albo wspomniany wyżej "luby" przywiózł w nim coś z domu (raczej to drugie).
Usuń"Słoik rusiecki" jest zapakowany w takie słoiki.
UsuńO kurczę...jakie to musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepadłam... moja ukochana kasza jaglana i kokos. Dwa najwspanialsze składniki w jednym <3 Koniecznie muszę zrobić! :)
OdpowiedzUsuńCudny deserek, śniadanie... Właściwie ciężko jednoznacznie stwierdzić, co to jest, bo wygląda i zapewne smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuńobłędny słoiczek.:D
OdpowiedzUsuńświetny deserek, fajnie wygląda :)!!
OdpowiedzUsuńcudowne , przepyszne słoiczkowe śniadanie ;D
OdpowiedzUsuńPaulinko, super deserek :)) pyszny i pożywne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńa jak sobie wyobrażę jak smakuje... mniam! ;)
mi to wygląda jak słoiczek po musztardzie :) Jedna z firm ma właśnie takie :P
OdpowiedzUsuńSuper wygląda w tym słoiczku :)
OdpowiedzUsuńSłoiczek zrobił największą furrorę :)
UsuńJa wczoraj właśnie zrobiłam jaglanke a'la ryż na mleku z jabłkami i cynamonem, na deser :)
OdpowiedzUsuńTo moje pierwsze spotkanie z kaszą jaglaną, którą przypadkiem znalazłam u mamy mojego chłopaka w szafce :P I tak mi zasmakowała, że dzisiaj biegnę zakupić paczuszke dla siebie :D
Dzis sobie zrobilam na sniadanie i przepadlam. Wysmienite!!
OdpowiedzUsuńFajnie, że zasmakowało :)
UsuńA można takie super śniadanie zrobić wieczorem i mieć na rano? Przyznam że o poranku cięzko mi się dobudzić i czekać aż zrobi się takie wspaniałe coś :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
UsuńDziękuję :) Przyznam że nie czekałam na odpowiedź, zaryzykowałam i tak zrobiłam :) Wyszło super!
UsuńZ tego przepisu to jest jedna porcja, czy dwie? :)
OdpowiedzUsuńDwie :)
UsuńDzien dobry, czy kasze jaglana mozna zastapic np. jeczmienna? Dziekuje za odpowiedz. Martyna
OdpowiedzUsuńJak najbardziej ;)
Usuńpyszności, pyszności, pysznosci
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj mamie, była zachwycona. Do jabłka dodałam jeszcze odrobinę cynamonu
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i bardzo syte śniadanie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i bardzo syte śniadanie.
OdpowiedzUsuńWitaj :) jak zobaczyłam ten przepis, kupiłam przy najbliższej okazji płatki jaglane. Nastawiając się na coś pysznego (tyle pozytywnych komentarzy) po prostu się rozczarowałam :( płatki wyszły niesmaczne, takie gorzkawe:( i za drugim razem tak samo.. Czy coś robię nie tak?
OdpowiedzUsuńGosia
Kochana, w przepisie znajduje się kasza jaglana, nie płatki :)
UsuńKaszę jaglaną należy przelać najpierw wrzątkiem zanim wrzucisz ją do gotowania. Straci wtedy gorzki posmak. Pozdrawiam
UsuńA ja stwierdziłam, że z płatkami jaglanymi będzie szybciej i zrobiłam taką wersję, do jabłka dodałam jeszcze cynamon i wyszło przepyszne ;]
OdpowiedzUsuńZ tym, że do płatków trzeba dodać mniej płynów i nie można za długo gotować, bo się przypali. Może dlatego wyszło Ci gorzkie. Przepis świetny, idealne śniadanie;]
Hmmm właśnie się gotuje. Niedawno Cię poznała m a już uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWow. Rzeczywiście jak kokoski. Rewelacja . Pierwszy raz zrobiłam jaglankę. Będę robić częściej :-)
UsuńPyszne śniadanie! Wlasnie zrobiłam i sie nim zajadam. Bede wpadać cześciej po takie przepisy !
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja na słodkie śniadanko - właśnie jesteśmy z mężem po :) Bardzo podoba mi się Pani blog. Zaglądam tu od przedwczoraj i zrobiłam już zapiekankę warzywną z jajkiem, która była wprost... re-we-la-cyj-na! :) Dziś na śniadanko kokoski, a na obiad zamierzam zrobić zupę z czerwonej soczewicy (a właściwie z czerwonej i zielonej :)). Dziękuję za pyszne przepisy i pozdrawiam. Ada.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepisy smakują!
UsuńPozdrawiam :)
Coś pysznego! Nawet w wersji bezmlecznej (sama woda + odrobina soli). Właśnie odkryłam tego bloga i jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Zapraszam do korzystania z innych przepisów.
UsuńBardzo dobre! Lepsze niż część słodyczy, a to, że zdrowsze, to dodatkowy plus.
OdpowiedzUsuńMam tylko jedno pytanie: czym można zastąpić miód – chciałabym zrobić to ponownie, a miód się skończył (potrzebuję koniecznie zrobić jak najszybciej)
Można pominąć - słodkie jabłko załatwi sprawę ;)
UsuńPrzepyszne! Wyglądało smakowicie natomiast smakowało jeszcze lepiej! :) zamiast miodu dodałam syrop klonowy <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam��jest przepyszna i bardzo sycąca,co prawda nie miałam.platkow.migdalowych ale bez nich też palce lizac.Polecam ��
OdpowiedzUsuńa może być kasza jaglana nie-bio? bo nie wiemy czy wyjdzie :/
OdpowiedzUsuńpewnie, że może :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA mozna uzyc innej kaszy? Moze platków owsianych?
OdpowiedzUsuńTak, można próbować różnych kombinacji :)
Usuń