Składniki:
- Ziemniaki - 4 sztuki
 - Marchew - 4 sztuki
 - Pietruszka - dwie sztuki
 - Seler - mała sztuka
 - Groszek konserwowy i/lub kukurydza konserwowa - puszka
 - Ogórek kwaszony - 5 sztuk
 - Jaja - 4 sztuki
 - Majonez z tofu (z tego przepisu) - 6 - 7 łyżek
 - Sól, pieprz - do smaku
 
Sposób przygotowania:
- Warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) gotujemy w skórce – po ugotowaniu obieramy.
 - Jaja gotujemy na twardo.
 - Warzywa i jaja kroimy w drobną kostkę (ogórki dodatkowo odciskamy z nadmiaru soku), groszek odsączamy z zalewy.
 - Warzywa i jaja mieszamy ze sobą oraz z majonezem – doprawiamy do smaku.
 
Wartość odżywcza porcji tradycyjnej sałatki jarzynowej w wersji light (ok. 200 g):
- Energia: 157 kcal
 - Białko: 7,3 g
 - Tłuszcz: 6 g
 - Węglowodany: 25 g
 - Błonnik pokarmowy: 6,9 g
 - Cholesterol: 56,4 mg
 
Tradycyjna sałatka jarzynowa w wersji light jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
 - Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B6, B1, B2, PP;
 

zdecydowanie wolę wersję light ;)
OdpowiedzUsuńFajnie, że odchudzasz tradycyjne przepis, jestem jak najbardziej za;-)
OdpowiedzUsuńna ile porcji jest przepis?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, spora miska z tego wyjdzie ;)
Usuń