Paulina Styś-Nowak dnia 2013/04/07

Tradycyjna sałatka jarzynowa w wersji light

 

Składniki:

  • Ziemniaki - 4 sztuki
  • Marchew - 4 sztuki
  • Pietruszka - dwie sztuki
  • Seler - mała sztuka
  • Groszek konserwowy i/lub kukurydza konserwowa - puszka
  • Ogórek kwaszony - 5 sztuk
  • Jaja - 4 sztuki
  • Majonez z tofu (z tego przepisu) - 6 - 7 łyżek
  • Sól, pieprz - do smaku


Sposób przygotowania:

  • Warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler) gotujemy w skórce – po ugotowaniu obieramy.
  • Jaja gotujemy na twardo.
  • Warzywa i jaja kroimy w drobną kostkę (ogórki dodatkowo odciskamy z nadmiaru soku), groszek odsączamy z zalewy.
  • Warzywa i jaja mieszamy ze sobą oraz z majonezem – doprawiamy do smaku.


Wartość odżywcza porcji tradycyjnej sałatki jarzynowej w wersji light (ok. 200 g):

  • Energia: 157 kcal
  • Białko: 7,3 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,9 g
  • Cholesterol: 56,4 mg



Tradycyjna sałatka jarzynowa w wersji light jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B6, B1, B2, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze:

  1. zdecydowanie wolę wersję light ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że odchudzasz tradycyjne przepis, jestem jak najbardziej za;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. na ile porcji jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, spora miska z tego wyjdzie ;)

      Usuń