Kasza jaglana nie często gości na stołach Polaków - a szkoda! Posiada ona mnóstwo cennych wartości odżywczych - bogactwo magnezu, cynku, żelaza oraz witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B6) stanowi dobry powód, aby włączyć ją do swojego jadłospisu. Z uwagi na brak glutenu może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię. Ponadto jest lekkostrawna - nie powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Nie sposób opisać w kilku zdaniach jej wszystkich wartości odżywczych - jedno jest pewne - kasza jaglana stanowi zdrowe urozmaicenie naszej diety, dlatego nie wahajmy się jej spożywać jak najczęściej. Niestety często trudno jest ją znaleźć na półkach sklepowych, nawet dobrze zaopatrzonych hipermarketów - w tej sytuacji możemy dostać ją w internetowych sklepach ze zdrową żywnością (ja kaszę jaglaną otrzymałam w paczuszce od sklepu zdrowyzakatek.pl) ;)
Składniki na porcję:
- Kasza jaglana bio - 3 łyżki
- Woda - szklanka
- Stewia w proszku (ewentualnie cukier/miód) - łyżeczka
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Wiórki kokosowe - 2 łyżki
- Gorzka czekolada (o zawartości kakao min. 70%) - 3 tafelki
- Zagęszczone mleko niesłodzone o obniżonej zawartości tłuszczu - 1/4 szklanki
- Orzechy nerkowca (posiekane) - łyżka
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną gotujemy przez ok. 12 minut w szklance wody z dodatkiem ½ łyżeczki stewii. Następnie odstawiamy pod przykryciem do czasu wchłonięcia całego płynu.
- Jogurt naturalny mieszamy z łyżką wiórek kokosowych i ½ łyżeczki stewii.
- Do rondelka przelewamy mleko zagęszczone, dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę, łyżkę wiórek kokosowych i posiekane orzechy nerkowca – stawiamy na gaz i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- W szklance układamy na przemian kaszę, jogurt i masę czekoladową.
Wartość odżywcza porcji jaglanki a'la bounty:
- Energia: 423 kcal
- Białko: 12,5 g
- Tłuszcz: 21,8 g
- Węglowodany: 49,3 g
- Błonnik pokarmowy: 4,9 g
- Cholesterol: 18,6 mg
Jaglanka a'la bounty jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Ultra zdrowa alternatywa dla batonika? Jestem za! :) Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze pytanie czy mozna uzyc innych orzechow?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej ;) Orzechy włoskie, laskowe, migdały - wszystko się nada :)
UsuńAle się dzisiaj zgrałyśmy :D U mnie dzisiaj krem owsiany a'la bounty! Możemy sobie przybić piatkę za śniadanie! :-)
OdpowiedzUsuńpo prostu - wygląda zniewalająco
OdpowiedzUsuńMusze się przekonać do tej kaszy;)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest bardzo smaczna ;) I pasuje zarówno do deserów, sałatek jak i dań obiadowych.
UsuńKocham jaglankę! jem dość często. uwielbiam połączenie z jabłkiem, jogurtem naturalnym i gorzką czekoladą. kokos również uwielbiam, więc będę musiała skorzystać z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPoza tym nie uważam, żeby też była jakoś bardzo trudno dostępna. Ta firmy Sante jest w praktycznie wszystkich "Kauflandach/Auchanach/Tescach". Ostatnio nawet w E.Leclerku znalazłam dwie innej firmy, które nie dość że były tańsze od Sante to jeszcze mają większą pojemność :)
To ja chyba nie mam szczęścia co do sklepów - ani w tesco, ani w kauflandzie, ani w carrefourze nie znalazłam jaglanki ;/
UsuńJa kupuję w "warzywniakach". Jest najtaniej i w co drugim można kupić na wagę :)
UsuńTeż długo szukałam kaszy jaglanej. Już znalazłam i teraz czeka na zrobienie "czegoś". Twój przepis bardzo mi pasuje :)
OdpowiedzUsuńmmm cudowna jaglanka ;D
OdpowiedzUsuńU mnie jaglanka w ubogiej wersji jak widzę :D :) mmmm.
OdpowiedzUsuńhttp://martynizm.blogspot.com/
Ale równie pyszna :)
UsuńMuszę to zrobić. Uwielbiam kaszę jaglaną.
OdpowiedzUsuńW takim razie przepis na pewno Ci się spodoba :)
Usuńpo kolei robię Twoje śniadania-to jest suuuuuper mmmm pyszota :
OdpowiedzUsuńw końcu zabrałam się za tą wersję jaglanki, jest boooska :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zajadamy się nią, ja i 2,5 letnia córka ;)
w końcu zabrałam się za ten przepis, jest boooski :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zajadam się tym śniadaniem z 2,5 letnią córką ;)
a stewie gdzie można kupić?
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić produkty mleczne ich innymi odpowiednikami roślinnymi? Np. jogurt gęstym mlekiem kokosowym? Mleko sojowe, ryżowe, migdałowe?
OdpowiedzUsuńof kors! :)
UsuńPierwszy przepis wypróbowany. Pyszności:)
OdpowiedzUsuńHej :-) gdzie kupujesz mleko niesłodzone o obniżonej zawartości tłuszczu? Ja spotykam tylko te w puszcze słodzone... Dzięki za odpowiedź! Lena
OdpowiedzUsuńSą praktycznie we wszystkich hipermarketach ;)
Usuńa używasz takiego z kartonu 7,5% tł? bo w puszkach są tylko słodzone. Super blog! KaTia
OdpowiedzUsuńZ tego co pamiętam to było to mleko z kartonu ;)
Usuńczym mozna zastopic mleko nieslodzone? czy mozna jakos inaczej przygotowac ta mase czekoladowa?
OdpowiedzUsuń3 tafelki czekolady tzn. 3 tabliczki?
OdpowiedzUsuńBroń Boże! 3 tafelki = 3 kostki :)
UsuńWitam. Mam pytanie czy kaszę jaglaną mogą jeść osoby po usunięciu woreczka żółciowego i w jakim odstępie po operacji?
OdpowiedzUsuńTak, mogą. Kasza jaglana jest łatwostrawna więc sprawdzi się tuż po operacji.
UsuńPozdrawiam!
mogę użyć kaszy jaglanej w workach?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej ;)
UsuńCzym mogłabym zastąpić zagęszczone mleko?
OdpowiedzUsuńZjadłam połowę i prawie zwymiotowałam, za mdłe i za słodkie, resztę musiałam wyrzucić. Są też plusy, po takim śniadaniu jest mi niedobrze na samą myśl o słodyczach :-P
OdpowiedzUsuńFajny przepis ale zamiast stewii stanowczo polecam miód. Jestem cukrzykiem a mimo to używam tylko miodu ale w małych ilościach. Stewia to jest produkt przetworzony a miód to sama natura, chyba że ktoś jest uczulony.
OdpowiedzUsuńPoezja smak, dużo brudnych naczyń ale dla tego smaku warto:)
OdpowiedzUsuńDzięki Pani polubiłem gorzką czekoladę ,dziękuję