Śniadaniowa sałatka z jajem ;) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/05

Śniadaniowa sałatka z jajem ;)

Sałatka z jajem sadzonym

 

Składniki na porcję:

  • Mix sałat - garść
  • Pomidor - 1/2 sztuki
  • Kawałek ogórka
  • Papryka czerwona - 1/4 sztuki
  • Cebula (u mnie czerwona) - odrobina
  • Jajo - sztuka
  • Masło - 1/2 łyżeczki
  • Bagietka pełnoziarnista - 1/4 sztuki
  • Czosnek - ząbek
  • Olej rzepakowy - łyżeczka
  • Przyprawy: sól, pierz, zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:

  • Warzywa myjemy, siekamy i rozkładamy na talerzu (sałatę oprószamy wcześniej solą i ugniatamy ręką). 
  • Do oleju rzepakowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie - mieszamy.
  • Przygotowujemy grzanki czosnkowe: bagietkę kroimy, każdą grzankę polewamy olejem z czosnkiem i pieczemy w piekarniku w temp. 180˚C przez ok. 8 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy jajo sadzone na parze (jajo można również posadzić na patelni teflonowej lub ceramicznej bez dodatku tłuszczu): talerzyk smarujemy odrobiną masła - wybijamy na niego jajo. Talerzyk kładziemy na garnku z wrzącą wodą i przykrywamy pokrywką - gotujemy do czasu aż białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze płynne. Po tym czasie jajo zdejmujemy ostrożnie z talerzyka za pomocą łopatki - kładziemy na przygotowanej wcześniej surówce. 
  • Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

Wartość odżywcza porcji śniadaniowej sałatki z jajem:

  • Energia: 338 kcal
  • Białko: 15,7 g
  • Tłuszcz: 12,3 g
  • Węglowodany: 47,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 218,5 mg



Sałatka śniadaniowa z jajem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Sałtaka z jejm sadzonym i grzankami

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

8 komentarzy:

  1. Sałatka wygląda smacznie i zdrowo.

    Mam jednak pytanie odnośnie masła orzechowego domowej roboty i nie tylko. Dlaczego niektóre z nich są ciemniejsze a inne jasne? Czy to zasługa prażenia orzechów lub nie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kolor masła orzechowego zależy od stopnia uprażenia orzechów. Moje pierwsze podejście do masła było totalną klapą - zostawiłam orzechy w piekarniku gazowym (gdzie temperaturę ustawia się na oko, czyli wcale nie ustawia ;p) na jakieś 20 minut. Niestety moje orzechy się wręcz spaliły - mimo to postanowiłam kontynuować przygotowanie masła - wyszło bardzo ciemne i jednocześnie nie nadające się do zjedzenia...

      Tak naprawdę nie ma konieczności wcześniejszego prażenia orzeszków, niektórzy twierdzą nawet, że masło z orzechów nieprażonych jest smaczniejsze ;) Lecz gdy chcemy uprażyć wcześniej orzechy to trzeba to kontrolować żeby się nie spaliły zbyt mocno, lecz lekko zarumieniły. W momencie gdy orzechy się zbyt mocno spalą zachodzą niekorzystne zmiany w kwasach tłuszczowych i powstają szkodliwe dla nas związki.

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź. Ja osobiście nie prażę orzeszków. Kiedyś nawet kupiłam takie prażone bez soli i tłuszczu i robienie z nich masła orzechowego zajęło mi 3 razy więcej czasu niż z tych nieprażonych i kupowanych na wagę. Dlatego też kupuję tylko takie orzeszki. Troszkę roboty jest z łuskaniem, ale warto.

      Kiedyś zauważyłam że masło orzechowe z nieprażonych orzeszków po jakimś czasie (ok. tygodnia) samo mi ściemniało i było delikatnie ciemno brązowe... :) Troszkę się zdziwiłam....

      Usuń
  2. Bardzo ładnie się prezentuje takie śniadanko. Te kolory wręcz pozwalają uwierzyć, że wiosna tuż :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paulino a słyszałaś o szkodliwym połączeniu ogórka z pomidorem? prawda czy mit?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda. Świeży ogórek zawiera enzym askorbinazę, która niszczy witaminę C. Lecz po pierwsze pomidor nie jest jej bogatym źródłem (bardziej martwiłabym się o połączenie ogórka i czerwonej papryki). Po drugie, aby uniknąć strat witaminy C wystarczy szybciutko wymieszać warzywa z przygotowanym sosem i od razu spożyć ;)

      Usuń
    2. połączenie ogórka i czerwonej papryki? Mogę dopytać na czym polega to szkodliwe działanie?

      Usuń
    3. Opisane w powyższym komentarzy ;) Chodzi o enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C. Oczywiście jeśli skropimy ogórka sokiem z cytryny lub sosem to nie obaw ;)

      Usuń