Pulpeciki drobiowe z sosem pomidorowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/02/05

Pulpeciki drobiowe z sosem pomidorowym

Składniki na 5 - 6 porcji:

  • Pierś z indyka - ok. 500g
  • Ryż naturalny - 100g
  • Marchew - duża sztuka
  • Seler - pół średniej sztuki
  • Pietruszka - sztuka
  • Jajo - sztuka
  • Pełnoziarnista starta bułka - 1/2 szklanki
  • Koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki
  • Mąka graham (do zaprawienia)
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chili, ostra papryka, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy



Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 25 minut.
  • Pierś z indyka mielimy (przy okazji odkryłam, że nadaje się do tego świetnie blender ;))
  • Marchew, seler, pietruszkę również miksujemy w blenderze (chyba, że ktoś lubi trzeć na tarce).
  • Mięso, ryż i warzywa wrzucamy do jednej miski – dodajemy jajo, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz, majeranek) – całość mieszamy.
  • Z masy formujemy kulki – wrzucamy do wody z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi.
  • Pulpeciki gotujemy przez ok. 20 minut.
  • Wyjmujemy je z wody i robimy sos – dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy niewielką ilością mąki oraz doprawiamy do smaku – na koniec wsypujemy natkę pietruszki.
  • Do gotowego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. 
 Pulpeciki najlepiej smakują z dodatkiem surówki ;)

 

Wartość odżywcza porcji pulpecików drobiowych (4 sztuki):

  • Energia: 227 kcal
  • Białko: 25 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,3 g
  • Cholesterol: 92,2 mg

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu, cynku;
  • Witamin: A, B1, B2, B6, B12, PP, kwasu foliowego;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

21 komentarzy:

  1. Super przepis i bardzo fajny blog. Będziemy tutaj stałymi bywalczyniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a nie lepiej byłoby dać zamiast bułki tartej zmielonego siemienia lnianego? Ma bardzo podobny wygląd, a jest zdrowszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też można ;) Następnym razem będzie z siemieniem!

      Usuń
  3. Czy zamiast bułki, można użyć otrąb? I czy naprawdę mięso można zmielić blenderem? :) Jeżeli to prawda, to chyba przestanę kupować gotowe mielone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby też powinny się sprawdzić :) Ja mielę blenderem (kielichowym) bez żadnych problemów ;)

      Usuń
  4. A czy koncentrat dodajemy do tej wody z liśćmi i zielem czy sos robimy w osobnym naczyniu bez wody? Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos robimy na bazie wody, w której gotowały się pulpeciki ;)

      Usuń
  5. Paulinko! Siedzę i patrzę sobie Twoje przepisy, które w tamtym roku odtwarzałam i nagle coś się zmieniło...pojawiły się słodycze, jakieś niezdrowe przekąski, brak energii...i wiesz co? Dostaję od Ciebie maila (po zapisaniu się na listę 55 produktów) "Brak energii". No i strzał w dziesiątkę! Motywacja mega i...poczucie, że nie jestem w tym sama :) Dzięki Ci bardzo, buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten ryż też dodajemy do mięsa czy podajemy go osobno?

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pulpety:) te są przepyszne:) z pewnością powtórzę ten przepis:) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej! Robie dzisiaj pulpeciki tylko mam pytanie ile wody trzeba? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Pulpety wyszly super i moj syn prosil o dokladke! Chetnie wykorzystam inne przepisy 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dzieciaki lubią takie potrawy i można w nich przemycić warzywa :)

      Usuń
  10. Witam
    A jaką kalorycznosc będzie jeśli zagęszczenie mąką ziemniaczana z wodą,zawsze do tej pory tak robilam ponieważ uwielbiam aksamitne sosy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,

      Odrobinę większa, nie będzie to jakaś szalona różnica.

      Usuń
  11. Pulpeciki mega dobre, robiłam już drugi raz i tym razem zapomniałam dać bułki tartej i wyszły znakomite i się nie rozwaliły w trakcie gotowania. Dzięki Bogu że mamy taką Paulinkę :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń