Kasza jęczmienna z warzywami i indykiem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/02/10

Kasza jęczmienna z warzywami i indykiem

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza jęczmienna - szklanka
  • Pierś z indyka - ok. 80 - 100 g
  • Cebula - dwie średnie sztuki
  • Marchew - dwie sztuki
  • Pietruszka - sztuka
  • Kukurydza konserwowa - 3 łyżki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Kalafior
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka


Sposób przygotowania:

  • Gotujemy kalafiora w lekko osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na patelni teflonowej lub ceramicznej na jednej łyżce oleju rzepakowego (gdyby przywierało można podlać odrobiną wody) - gdy cebula będzie miękka dorzucamy drobno pokrojoną pierś z indyka, starte na tarce marchew i pietruszkę oraz kukurydzę konserwową. 
  • To wszystko dusimy przez ok. 8 - 10 minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzą.
  • Gotujemy kaszę jęczmienną w lekko osolonej wodzie - gdy będzie miękka (musi wchłonąć całą wodę) dodajemy zawartość patelni - dokładnie mieszamy.
  • Kaszę podajemy z ugotowanym kalafiorem i dodatkiem kiełek (u mnie fasoli mung).


 

Wartość odżywcza tak skomponowanej potrawy:

  • Energia: 325 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 6,2 g
  • Węglowodany: 61,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 10 g
  • Cholesterol: 17,15 mg



Kasza jęczmienna z warzywami i indykiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, wapnia;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

9 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Uwielbiam kaszę jęczmienną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś pewna że jest to zdrowe połączenie? Wg Michała Tombak ( i nie tylko) nie powinno się łączyć węglowodanów z mięsem, niektórymi białkami...

    cyt
    ,,Kasze, chleb, ziemniaki i inne skrobia powinny być spożywane oddzielnie od mięsa, ryby, jaj, żółtego sera, twarogu, tzn. pokarmu białkowego. Przerwa miedzy spożywaniem węglowodanów i białek powinna wynosić przynajmniej 2 — 3 godz.''

    Wiec jak to w końcu jest? Czekam na odp i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy dieta niełączenia białek i węglowodanów nie ma większego sensu i żadne poważne instytucje zajmujące się dietetyką i żywieniem człowieka nie zalecają takiego rozdziału.

      P.S. Pan Tombak nie należy do poważnej instytucji ani nie stanowi autorytetu na tyle żeby mu bezgranicznie ufać.

      Usuń
  3. Bardzo dziękuje za szybką odp ;) a tak swoją drogą to fajną strona! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Nie mialam kaszy i zrobilam z ryzem z parowaru ��
    Anita

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasze, chleb, ziemniaki i inne skrobia powinny być spożywane oddzielnie od mięsa, ryby, jaj, żółtego sera, twarogu, tzn. pokarmu białkowego

    to dlaczego jadamy kanapki z wędliną ( czy pieczonym schabem itp?), żółtym serem? Obiad też zazwyczaj składa się z ziemniaków czy kaszy i mięsa. Ludzie tak jadają od wieków i żyją:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W świecie dietetyki istnieje niezliczona ilość pomysłów i teorii ;) Trzeba się do tego przyzwyczaić.

      Usuń
  6. Czym można zastąpić kalafior?

    OdpowiedzUsuń