Muffinki fasolowe (bez grama mąki!) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/01/19

Muffinki fasolowe (bez grama mąki!)

Składniki na 12 sztuk:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • Orzechy włoskie (posiekane) - trzy łyżki
  • Rodzynki - 3 łyżki
  • Suszone morele (posiekane) - trzy łyżki
  • Kakao gorzkie - dwie łyżki
  • Cukier - 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Cynamon - łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 1/2 szklanki
  • Jaja - dwie sztuki
  • Gorzka czekolada - 1/2 tabliczki




Sposób przygotowania:

  • Fasolę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
  • Mieszamy ze sobą składniki suche (fasolę, orzechy, suszone owoce, kakao, cukier, proszek do pieczenia, cynamon).
  • W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajo, jogurt naturalny).
  • Mieszamy suche składniki z mokrymi.
  • Ciasto wykładamy do wyłożonych papilotkami lub papierem do pieczenia foremek na muffinki.
  • Muffinki pieczemy w temp. 180˚C przez 25 minut.
  • Przygotowujemy polewę czekoladową, roztapiając gorzką czekoladę w łaźni wodnej.

Wartość odżywcza jednej muffinki fasolowej:

  • Energia: 114 kcal
  • Białko: 4,2 g
  • Tłuszcz: 4,8 g
  • Węglowodany: 15,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,2 g
  • Cholesterol: 36,8 mg

Muffinki fasolowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu;
  • Witamin: A, B2, B12, kwasu foliowego;


P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

6 komentarzy:

  1. Muszę takie koniecznie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie :) Uwielbiam fasolowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie chce sie wymadrzac,ale e morelki moglyby byc nie siarkowane czyli koloru bardzo ciemnego,takie sa najzdrowsze!A przepis godny uwagi,zaraz wyprobuje.Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. dwa dni temu kupiłam puszkę fasoli z myślą upieczenia babeczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy cukier można zastąpić stewią? ;) Mam taką w płynie, ale nie wiem, czy wtedy wypiek się uda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, ale obawiam się, że muffinki będą miały gorzki posmak.

      Usuń