Razowe bułki z makiem | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/20

Razowe bułki z makiem

 

Składniki na 6 średnich bułek:


  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
  • Mąka pszenna typ 500 - szklanka
  • Woda (ciepła) - szklanka
  • Drożdże (świeże) - 30 g
  • Olej rzepakowy - dwie łyżki
  • Sól - dwie łyżeczki
  • Cukier - łyżeczka
  • Mak - 1/4 szklanki




 

Sposób przygotowania:


  • Drożdże rozkruszamy do 50 ml ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki cukru i dwóch łyżek mąki i odstawiamy na 10 minut aż się zaczną pienić.
  • Gotowy rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz maku) i wyrabiamy je do uzyskania jednolitej masy - jeżeli ciasto będzie się zbytnio kleić dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
  • Wyrobione ciasto odkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co najmniej na godzinę).
  • Gdy ciasto wyrośnie dodajemy mak i ponownie zagniatamy.
  • Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłe bułeczki.
  • Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 30 minut.
 


Wartość odżywcza jednej bułki razowej z makiem (ok. 120 g):

  • Energia: 245 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 43 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 0 mg



Razowe bułki z makiem są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B6, PP, kwasu foliowego;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

3 komentarze:

  1. Z makiem..takich jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można użyć mąki żytniej typ 2000 zamiast pszennej razowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale bułki będą jeszcze bardzie zbite i ciężkie i mniej wyrośnięte (coś bardziej jak razowy chleb).

      Usuń