Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/21

Baton musli z suszonymi owocami

Składniki na 8 batonów:

  • Płatki owsiane górskie - 1 i 1/2 szklanki
  • Suszone owoce - szklanka*
  • Posiekane orzechy, pestki dyni i płatki migdałów - 2/3 szklanki
  • Miód - 1/2 szklanki

*U mnie były to rodzynki oraz suszone jabłka i banany, które oczywiście możemy zakupić, lecz również wysuszyć samodzielnie za pomocą piekarnika ;)

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane, orzechy, pestki dyni i płatki migdałów wsypujemy na suchą patelnię i prażymy przez ok. 5 minut.
  • Miód wlewamy do rondelka i gotujemy do momentu wrzenia - do miodu wrzucamy uprażone musli i suszone owoce.
  • Całość dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki były obklejone miodem.
  • Musli wykładamy na blaszkę do pieczenia i dokładnie ugniatamy za pomocą łopatki lub noża - ubite musli przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim ciężką książkę ;)
  • Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 1 godzinę).
  • Kroimy na batoniki za pomocą ostrego noża.

 

Wartość odżywcza jednego batonika musli:

  • Energia: 197 kcal
  • Białko: 4,3 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 35 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,6 g
  • Cholesterol: 0 mg

Batony musli z suszonymi owocami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego;



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

14 komentarzy:

  1. Dzięki za przepisy, są wspaniałe! Tak rzetelnej blogerki jak ty dawno nie widziałam - należą ci się ogromne brawa!

    Czy możesz jeszcze podpowiedzieć, w jaki sposób przechowujesz gotowe batoniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa ;)

      Batoniki można przechowywać w hermetycznym pojemniczku albo zawinięte w folię spożywczą przez ok. 5 – 6 dni, lub zamrozić na okres 1 miesiąca ;)

      Usuń
  2. Czy są sposoby na zrobienie czegoś takiego, ale bez miodu? Bardzo lubię musli, ale chodzenie ze słoikiem i łyżką do szkoły to chyba nienajlepszy pomysł, a kilogram batoników sklepowych jest chyba kilka(naście) razy droższy i mniej zdrowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej będzie ciężko - bynajmniej ja nie znalazłam takiego sposobu. Miód pełni tutaj funkcje "kleju" zespalającego wszystkie składniki ;)

      Usuń
    2. Można użyć oleju kokosowego - wystarczy go rozpuścić w kąpieli wodnej (ale ciepłej, a nie gorącej, żeby nie tracił wartości). Na taką ilość to będzie ok 6 łyżek. Jednak batoniki nie będą taki kruche i trwałe, najlepiej przechowywać w lodówce, po dłuższym czasie w cieple mogą się rozpadać. Ja robiłam podobne batoniki z miodem i olejem pół na pół (po 3 łyżki) i zawinięte w papier śniadaniowy mąż brał do pracy, były ok.

      Usuń
  3. Właśnie zrobiłam :) Zamiast książek użyłam kartonów z mlekiem :) , Wyglądają smakowicie :) Ja jeszcze mam zamiar je zalać gorzką czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam a czy te batoniki mozna dac dziecku z cukrzyca jako np przekaska?za odpowiedz z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia jaka to jest cukrzyca (na insulinie, tabletkach?), czy podają państwo stałą dawkę insuliny czy w zależności od posiłku. W przypadku cukrzyka zrezygnowałabym lub ograniczyła ilość miodu a składniki połączyła odrobiną masła lub oleju kokosowego.

      Usuń
  5. Witam dziekuje za odpowiedz jestesmy na insulinie tzn corka ma 7lat :( cukrzyca typu 1 i straszny nie jadek :(insuline dopasowuje wedlug ilosci kalorii zjadanego posilku wyliczonego wlasnie na podstawie wartosci odzywczych ile czego jest .I oczywiscie najlepiej domowe posilki i zdrowe i jak to mowia posilki zbilansowane i najlepiej z blonnikiem.Musimy poprobowac pani przepisow Bo bardzo fajnie wygladaja:)Mam nadzieje ze bedzie wszystko dobrze i cukry tez pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok, w takim razie proszę kontrolować cukry i ustalać dawkę insuliny w oparciu o wymienniki i powinno być ok

      Usuń
  6. Serdecznie dziekuje a jedno pytanie czy moge rowniez zrobic jej te ciasta itd w ktorych sa daktyle suszone?i sliwki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zrobiłam batony i niestety ale się rozwalaja, nadają się tylko do jedzenia łyżką.

    OdpowiedzUsuń