Składniki na 4 - 5 porcji:
- Czerwona soczewica - szklanka
- Marchew - średnia sztuka
- Pietruszka - sztuka
- Kawałek selera
- Papryka czerwona/zielona - średnia sztuka
- Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
- Cebula - pół średniej sztuki
- Czosnek - 2 - 3 ząbki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Koncentrat pomidorowy - 2 - 3 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, chili, ostra i słodka papryka;
Sposób przygotowania:
- Soczewice wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
- W tym czasie czosnek i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego.
- Zeszkloną cebulę wrzucamy do gotującej się soczewicy.
- Następnie do garnka wkładamy wszystkie warzywa (paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę oraz starte na grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę) oraz liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotujemy aż soczewica i warzywa będą miękkie.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku.
- Nakładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki ;)
Wartość odżywcza porcji zupy z czerwonej soczewicy:
- Energia: 166 kcal
- Białko: 10,5 g
- Tłuszcz: 3,5 g
- Węglowodany: 29 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 0 mg
Zupa z czerwonej soczewicy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego;
Witaj! Nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog. Zapraszam na http://www.mad-aboutfood.blogs... :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńw jakiej ilości wody gotowac soczewice??
OdpowiedzUsuńNie mam konkretnej ilości wody - daję tyle ile chce żeby wyszło zupy (na 4 - 5 porcji ok. 1 l), ewentualnie później dolewam więcej.
UsuńPyszna zupa, którą łatwo i szybko można przyrządzić:-).
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Porcja ile ma gramów? :)
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, nigdy nie ważę ;)
UsuńŚwietny przepis!!!! :) Zupa była przepyszna.....Polecam :) :)
OdpowiedzUsuńPrawie pomyliłam czerwoną soczewicę z czerwoną ciecierzycą, którą już mam bo kupiłam do gulaszu. Raczej się tu nie nada, nie? ;p Bo chciałabym ją jakoś jeszcze wykorzystać...
OdpowiedzUsuńNa pewno masz czerwoną ciecierzycę? Może chodzi o fasolę?
UsuńTak czy inaczej do zupy musi być soczewica ;)
Dziękuje za ten przepis . ;) Zupka wyszła smaczna . ;) Teraz już wiem ,że zagości u mnie na stałe ;) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńWłasnie zrobilam, zajelo mi 0,5 h. dodalam imbir ktory nadal ostrosci ale jest pyszna. dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńZupa jest przepyszna, pełna smaku i rozgrzewająca. Nie wiem jak Ci dziękować. Juz od dłuższego czasu śledzę Twojego bloga i jestem pod wrażeniem talentu i zaangażowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!
Bardzo mi miło :)
UsuńPrzepyszna👍
OdpowiedzUsuńNaprawdę dobra właśnie zrobiłem:)
OdpowiedzUsuń