Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/23

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki na 4 - 5 porcji:

  • Czerwona soczewica - szklanka
  • Marchew - średnia sztuka
  • Pietruszka - sztuka
  • Kawałek selera
  • Papryka czerwona/zielona - średnia sztuka
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
  • Cebula - pół średniej sztuki
  • Czosnek - 2 - 3 ząbki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 2 - 3 łyżeczki
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, chili, ostra i słodka papryka;

 

Sposób przygotowania:

  • Soczewice wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
  • W tym czasie czosnek i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego.
  • Zeszkloną cebulę wrzucamy do gotującej się soczewicy. 
  • Następnie do garnka wkładamy wszystkie warzywa (paprykę pokrojoną w kostkę, kukurydzę oraz starte na grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę) oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  • Gotujemy aż soczewica i warzywa będą miękkie.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku.
  • Nakładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki ;)

 

Wartość odżywcza porcji zupy z czerwonej soczewicy:

  • Energia: 166 kcal
  • Białko: 10,5 g
  • Tłuszcz: 3,5 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 0 mg

Zupa z czerwonej soczewicy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego;



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

15 komentarzy:

  1. Witaj! Nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog. Zapraszam na http://www.mad-aboutfood.blogs... :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. w jakiej ilości wody gotowac soczewice??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam konkretnej ilości wody - daję tyle ile chce żeby wyszło zupy (na 4 - 5 porcji ok. 1 l), ewentualnie później dolewam więcej.

      Usuń
  3. Pyszna zupa, którą łatwo i szybko można przyrządzić:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Porcja ile ma gramów? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis!!!! :) Zupa była przepyszna.....Polecam :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawie pomyliłam czerwoną soczewicę z czerwoną ciecierzycą, którą już mam bo kupiłam do gulaszu. Raczej się tu nie nada, nie? ;p Bo chciałabym ją jakoś jeszcze wykorzystać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno masz czerwoną ciecierzycę? Może chodzi o fasolę?

      Tak czy inaczej do zupy musi być soczewica ;)

      Usuń
  7. Dziękuje za ten przepis . ;) Zupka wyszła smaczna . ;) Teraz już wiem ,że zagości u mnie na stałe ;) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Własnie zrobilam, zajelo mi 0,5 h. dodalam imbir ktory nadal ostrosci ale jest pyszna. dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa jest przepyszna, pełna smaku i rozgrzewająca. Nie wiem jak Ci dziękować. Juz od dłuższego czasu śledzę Twojego bloga i jestem pod wrażeniem talentu i zaangażowania.
    Pozdrawiam serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę dobra właśnie zrobiłem:)

    OdpowiedzUsuń