Składniki na trzy porcje:
- Płatki owsiane - pół szklanki
- Migdały (zmielone) - pół szklanki
- Masło - 25 gram
- Cukier - łyżka
- Gruszki - trzy średnie sztuki
- Cynamon - łyżeczka
- Miód - płaska łyżka
- Olej rzepakowy (do posmarowania kokilek)
Sposób przygotowania:
- Gruszki obieramy i kroimy w kostkę - wrzucamy do rondelka razem z miodem i cynamonem - dusimy przez ok. 5 minut.
- Kokilki smarujemy olejem rzepakowym - na spód wkładamy duszone gruszki.
- Przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy masło z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem.
- Na gruszkach nakładamy kruszonkę.
- Gruszkowy kąsek pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 25 - 30 minut.
Przepis zainspirowany Mini szarlotką z Rewolucji na talerzu.
Wartość odżywcza porcji gruszkowego kąska:
- Energia: 346 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 43 g
- Błonnik pokarmowy: 6,4 g
- Cholesterol: 20,6 mg
Gruszkowy kąsek jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, kwasu foliowego;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz