Ekspresowe kotleciki z ciecierzycy czyli FALAFELE (w wersji pieczonej!) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/21

Ekspresowe kotleciki z ciecierzycy czyli FALAFELE (w wersji pieczonej!)

 

Składniki na trzy porcje:

  • Sucha ciecierzyca (cieciorka) - szklanka
  • Cebula - pół średniej sztuki
  • Czosnek - dwa ząbki
  • Natka pietruszki (posiekana) - 3-4 łyżki
  • Siemię lniane - łyżka
  • Przyprawy: sól, chili, słodka papryka, tymianek

Sposób przygotowania:

  • Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez noc.
  • Tuż przed przygotowaniem wodę odcedzamy i do cieciorki dodajemy pozostałe składniki.
  • Całość miksujemy z pomocą blendera na jednolitą masę.
  • Z masy formujemy spłaszczone kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kotleciki pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 190˚C. 

Falafele doskonale komponują się zarówno ze wszystkimi kaszami jak i ryżem, dlatego też wybór dodatków uzależniony jest od osobistych preferencji ;)


Ja kotleciki podałam z ryżem naturalnym oraz gotowanymi buraczkami - i dla takiej porcji obiadowej wyznaczone zostały poniższe wartości odżywcze.

 

Wartość odżywcza kotlecików z ciecierzycy z ryżem naturalnym i buraczkami:

  • Energia: 408 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcz: 5,5 g
  • Węglowodany: 83 g
  • Błonnik pokarmowy: 15g
  • Cholesterol: 0 mg


Tak skomponowany posiłek jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: E, C, B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

15 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Właśnie takiej inspiracji poszukiwałam :) W końcu wersja pieczona i bez panierki. Dzisiaj mój pierwszy raz z ciecierzycą, więc trochę się obawiałam eksperymentować ;D

    Zapraszam do mnie
    www.wykipialmimakaron.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy to oczywiste, że ciecierzycę trzeba ugotować, ale dopytuję, bo nie jest to w przepisie podane:) I ile kotlecików wychodzi z takiej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - ciecierzycę trzeba ugotować. Ok. 6 - 8 kotlecików ;)

      Usuń
  3. Przepraszam, czy te kotleciki zawsze wychodzą tak suche? Mnie się niestety pokruszyły :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety kotleciki są dosyć suche :(

      Usuń
  4. A czy mogę użyć ciecierzycy z puszki? Niestety jestem za słabo zorganizowana żeby robić dania z moczeniem nocnym składników ;) Jeśli można z puszki, to w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być również konserwowa, w takiej samej ilości :)

      Usuń
  5. Zrobiłam. Były smaczne, ale rzeczywiście trochę za suche jak dla mnie i dosyć rozlatujące się. Jakbym dodała jajko byłyby bardziej mokre i sklejone?;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam te kotleciki, ale cieciorki nie gotowałam. Żyję :) Kotleciki były smaczne. Dzisiaj odgrzałam resztę i zjadłam z sosem pomidorowym i już nie były za suche :) Bardzo dobre i bardzo sycące.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka jest kaloryczność samych kotlecików?

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie jemy z narzeczonym kotleciki z ciecierzycy :) super dietetyczny przepis !!! już szukam następnych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią spróbuję :) Ostatnio robiłam falafele klasyczne (czyli smażone), i podstawową zasadą jest właśnie NIE gotowanie ciecierzycy po jej namoczeniu :) Zobaczę jak w tej wersji wyjdą pieczone. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tego typu kotleciki. Są świetna alternatywą dla zwykłych mięsnych kotletów. I co jest w nich najlepszym to to, że można je modyfikować bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tego typu kotleciki. Są świetna alternatywą dla zwykłych mięsnych kotletów. I co jest w nich najlepszym to to, że można je modyfikować bez końca :)

    OdpowiedzUsuń