Prosta i lekka zupa jarzynowa | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/05

Prosta i lekka zupa jarzynowa

Składniki na cztery porcje:

  • Ziemniaki – cztery średnie sztuki
  • Marchew – sztuka
  • Pietruszka – sztuka
  • Kalafior – pół małej sztuki
  • Fasolka szparagowa – osiem strączków
  • Natka pietruszki (posiekana) - łyżka
  • Jogurt naturalny – cztery łyżki
  • Mąka pełnoziarnista – dwie łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw



Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki, marchew i pietruszkę myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę.
  • Kalafiora dzielimy na małe różyczki i parzymy we wrzątku.
  • Fasolkę myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • Wszystkie warzywa wrzucamy do wody i gotujemy – wsypujemy również łyżkę mieszanki suszonych warzyw (bez glutaminianu sodu!)
  • Gdy warzywa będą miękkie zupę zaprawiamy – mąkę wsypujemy do słoika i zalewamy niewielką ilością wody – roztrzepujemy, następnie do mąki dodajemy jogurt i ponownie roztrzepujemy.
  • Zawiesinę z mąki i jogurtu wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając – dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wartość odżywcza porcji zupy jarzynowej:

  • Energia: 155 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 1 g
  • Węglowodany: 36 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 1,6 mg

Zupa jarzynowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, potasu;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego, B2, B1, B6;


P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

5 komentarzy:

  1. Dziś ugotuję, dodając jeszcze cukinię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam się ile mam dać na tą ilość wody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na oko, tak żeby zakryło warzywa. W razie co później można jeszcze dolać więcej w zależności od tego jak gęsto chcesz mieć zupę.

      Usuń
  3. Czy jogurt po wlaniu do zupy nie zważy się? Już parę razy tak ekperymentowałam i zawsze się ważył. :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się nie waży, zawsze wcześniej przed wlaniem do zupy rozrabiam go z niewielką ilością wody lub samej zupy ;)

      Usuń