Bananowe ciasteczka żytnie | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/10

Bananowe ciasteczka żytnie

Składniki na blachę (ok. 20 - 25 sztuk):

  • Mąka żytnia razowa – jedna szklanka
  • Płatki owsiane – pół szklanki
  • Masło – dwie płaskie łyżki
  • Jogurt naturalny – pół szklanki
  • Miód – cztery łyżki
  • Orzechy włoskie (posiekane) – trzy łyżki
  • Banan (dojrzały) – sztuka
  • Nasiona słonecznika (do posypania)

Sposób przygotowania:

  • Ucieramy masło z miodem i jogurtem naturalnym, dodajemy mąkę, płatki owsiane, posiekane orzechy oraz banana pokrojonego w kostkę – całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia – umieszczamy na niej ciasto – ja używam do tego łyżeczki, na którą nabieram dużą ilość ciasta (z czubkiem), które następnie umieszczam na blaszce i rozgniatam łyżeczką (aby zmieścić się na jednej blaszce odległości pomiędzy ciasteczkami powinny być bardzo małe!).
  • Każde ciastko posypujemy ziarnami słonecznika.
  • Ciasteczka pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 20 minut (po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie dlatego należy pozostawić je do ostygnięcia – wówczas stwardnieją).

Wartość odżywcza trzech ciasteczek:

  • Energia: 181 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Cholesterol: 5,9 mg

Bananowe ciasteczka żytnie są jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku;
  • Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6;





P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

10 komentarzy:

  1. Zrobiłam wczoraj, ale zamiast takich małych ciasteczek, zrobiłam kilka duużych. Idealne na zajęcia i do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mozna zamiast zwyklego masla dodac maslo orzechowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Będą jeszcze lepsze :)

      Usuń
  3. Czy ciastka powinny być w środku miękkie i mokre? Jeśli nie, to czym może to być spowodowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba powinny dłużej posiedzieć w piekarniku ;)

      Usuń
  4. Moje też są mokre w środku, myślę, że powinny być dość mocno rozpłaszczone na blaszce.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy zamiast mąki żytniej można użyć pszennej razowej ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Natalio dzieki pani przepisom moje dziecko z cukrzyca bedzie moglo cos nowego i pysznego jesc :)super przepisy :)

    OdpowiedzUsuń