Składniki na porcję:
- Tuńczyk w sosie własnym – ok. 70 g
- Pomidorki cherry – 10 sztuk
- Papryka czerwona – pół sztuki
- Cebula – ¼ małej sztuki
- Kukurydza konserwowa – łyżka
- Sałata lodowa – 2 – 3 liście
- Oliwa z oliwek extra virgin - łyżka
Sposób przygotowania:
- Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki – rozkładamy na talerzu.
- Na sałacie rozrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, pomidorki pokrojone na połówki, posiekaną cebulę oraz kukurydzę.
- Na wierzch rozkładamy tuńczyka odsączonego z zalewy.
- Całość polewamy łyżką oliwy z oliwek extra virgin.
Wartość odżywcza porcji sałatki z tuńczykiem:
- Energia: 193 kcal
- Białko: 17 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 13 g
- Błonnik pokarmowy: 3,4 g
- Cholesterol: 49 mg
Sałatka z tuńczykiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku, potasu;
- Witamin: A, E, C, PP, B12, B6;
Witam serdecznie. No to zaczynamy odrzywiac sie dobrze
OdpowiedzUsuń