Składniki na porcję:
- Pomidor – duża sztuka
- Sałata lodowa – 1-2 liście
- Nasiona słonecznika – łyżka
- Kiełki brokuła
- Chleb razowy mieszany – kromka
- Czosnek – ząbek
- Oliwa z oliwek – łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy grzankiczosnkowe: kroimy chleb na drobne kosteczki, do oliwy wyciskamy czosnek i dodajemy pokrojony chleb – dokładnie mieszamy.
- Grzanki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszamy w piekarniku w temp. 180˚C przez ok. 10 minut.
- W tym czasie przygotowujemy sałatkę: sałatę rwiemy na kawałki i rozkładamy na talerzu, pomidora kroimy na cząstki i układamy na sałacie.
- Na warzywach rozrzucamy ostudzone grzanki oraz nasiona słonecznika.
- Całość oprószamy kiełkami brokuła.
Wartość odżywcza porcji sałatki pomidorowej:
- Energia: 177 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 24 g
- Błonnik pokarmowy: 4,5 g
- Cholesterol: 0 mg
Sałatka pomidorowa z grzankami czosnkowymi jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B6, PP;
dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńbardzo mi smakowało