Lodowy deser owocowy | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/08/01

Lodowy deser owocowy

Składniki na porcję:

  • Banan – sztuka
  • Brzoskwinia – sztuka
  • Jagody – dwie łyżki
  • Serek homogenizowany – dwie łyżki
  • Miód – łyżeczka
  • Migdały (płatki) – łyżka

Sposób przygotowania:

  • Banana, brzoskwinię i łyżkę serka homogenizowanego miksujemy na jednolitą masę – nakładamy w salaterkę i zamrażamy.
  • Przygotowujemy polewę jagodową – miksujemy jagody z łyżką serka homogenizowanego i miodem.
  • Zamrożoną masę wyjmujemy z zamrażarki na 15 minut przed podaniem, kroimy na kawałeczki i ponownie blendujemy.
  • Tak przygotowaną masę nakładamy do salaterki i polewamy sosem jagodowym lub malinowym, całość posypujemy płatkami migdałów.

Wartość odżywcza lodowego deseru owocowego:

  • Energia: 225 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 42 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,3 g
  • Cholesterol: 4,5 mg

Lodowy deser owocowy jest dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: potasu, magnezu;
  • Witamin: A, E,  C, kwasu foliowego, B2, B6;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz