Paulina Styś-Nowak dnia 2012/08/16

Mango lassi

Czyli po polsku koktajl z mango ;)


Lassi to indyjski napój przygotowywany z jogurtu, przypraw i wody z dodatkiem chili (w wersji pikantnej) lub owoców (w wersji słodkiej). Mango lassi to świetny pomysł na orzeźwiający podwieczorek w upalne letnie dni.


Składniki na porcję:

  • Małe mango (ok. 220 g)
  • Jogurt naturalny  - pół szklanki
  • Woda mineralna (schłodzona)
  • Cukier - łyżeczka

Sposób przygotowania:

  • Mango obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki.
  • Mango, jogurt i cukier dokładnie miksujemy blenderem - dodajemy wodę mineralną w ilości niezbędnej do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wartość odżywcza porcji mango lassi:

  • Energia: 213 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 43 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Cholesterol: 9,6 mg

Mango lassi jest dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: magnezu, potasu, wapnia;
  • Witamin: E, A, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz