Lassi to indyjski napój przygotowywany z jogurtu, przypraw i wody z dodatkiem chili (w wersji pikantnej) lub owoców (w wersji słodkiej). Mango lassi to świetny pomysł na orzeźwiający podwieczorek w upalne letnie dni.
Składniki na porcję:
- Małe mango (ok. 220 g)
- Jogurt naturalny - pół szklanki
- Woda mineralna (schłodzona)
- Cukier - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Mango obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki.
- Mango, jogurt i cukier dokładnie miksujemy blenderem - dodajemy wodę mineralną w ilości niezbędnej do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wartość odżywcza porcji mango lassi:
- Energia: 213 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 43 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 9,6 mg
Mango lassi jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, potasu, wapnia;
- Witamin: E, A, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz