Składniki na porcję:
- Mieszanka sałat - garść
- Ser feta lub favita o obniżonej zawartości tłuszczu - 1/4 kostki
- Winogrona - 5 - 7 gronek
- Por (posiekany) - łyżka
- Suszona żurawina - łyżka
Sposób przygotowania:
- Na talerzu rozkładamy sałatę.
- Ser kroimy w kosteczkę i rozrzucamy na sałatach.
- Winogrona kroimy na połówki i również rozkładamy na talerzu.
- Całość obsypujemy posiekanym porem i suszoną żurawiną.
Wartość odżywcza porcji sałatki "Fetujące winogrona":
- Energia: 162 kcal
- Białko: 11 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 7 g
- Błonnik pokarmowy: 1 g
- Cholesterol: 57,8 mg
Sałatka "Fetujące winogrona" jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, cynku;
- Witamin: A, kwasu foliowego, B2, B12;
Witam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pani bloga ♥ i ubolewam,że tak ostatnio mało Pani tu ;) Mam pytanko...A jaki sosik do tej sałatki? Żadnych przypraw? Pozdrawiam
Również ubolewam :(
UsuńAle jeszcze tu wrócę! Zapewniam :) Jak Antek przestanie być rzepem uwieszonym u mojej nogawki to będzie lepiej :)
Można skropić oliwą lub klasycznym winegretem. Jak dl amnie to było bez żadnych sosów.