Nadziane muffinki razowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/07/01

Nadziane muffinki razowe

Składniki na 12 muffinek:

  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - pół szklanki
  • Mąka żytnia razowa (typ 2000) - pół szklanki
  • Kakao - łyżka
  • Miód - cztery łyżki
  • Jajo - sztuka
  • Jogurt naturalny - szklanka
  • Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Otręby owsiane - 2/3 szklanki
  • Orzechy włoskie - garść (ok. 30 g)
  • Gorzka czekolada (minimum 70% kakao) - 6 tafelków

Sposób przygotowania:


  • Mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, otręby i orzechy).
  • Mieszamy składniki mokre (miód, jajo i jogurt).
  • Łączymy składniki suche z mokrymi - mieszamy.
  • Wykładamy foremki papilotkami (w razie braku można użyć papieru do pieczenia) i nakładamy do nich ciasto na ok. 3/4 wysokości.
  • Do każdej muffinki wrzucamy pół tafelka gorzkiej czekolady - tak aby czekolada była zakryta ciastem.
  • Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190ºC i pieczemy przez ok. 30 minut.

Wartość odżywcza jednej muffinki razowej:

  • Energia: 128 kcal
  • Białko: 4,5 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 22 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 19,7 mg

Nadziane muffinki razowe są dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

4 komentarze:

  1. Zamiast tych dwóch rodzai mąk można dać mąkę owsianą lub inną? Jeśli tak,ile jej? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy zamiast tej czekolady można dorzucić np suszoną żurawinę?

    OdpowiedzUsuń