Kotleciki łososiowe z sosem koperkowo - cytrynowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/07/05

Kotleciki łososiowe z sosem koperkowo - cytrynowym

Składniki na dwie porcje (5 - 6 kotlecików):

  • Świeży filet z łososia - ok. 400 g
  • Kasza jęczmienna - 100 g
  • Marchew - jedna średnia sztuka
  • Otręby pszenne - dwie łyżki
  • Jajo - jedna sztuka
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, gałka muszkatołowa

 

Składniki na dwie porcje sosu koperkowo - cytrynowego :
  • Jogurt naturalny - cztery łyżki
  • Koperek - pęczek
  • Sok z jednej cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Ugotować kaszę jęczmienną w lekko osolonej wodzie.
  • Z łososia usunąć skórę i ości - rozdrobnić go na drobne kawałeczki.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • Do odcedzonej kaszy dodać łososia, jajko, otręby, marchewkę oraz przyprawy - wszystko dokładnie wymieszać.
  • Uformować kotleciki - ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku w ok. 200ºC przez ok. 15 minut.
  • Przygotować sos koperkowo - cytrynowy poprzez dodanie do jogurtu przypraw, soku z cytryny i posiekanego koperku.

Wartość odżywcza jednej porcji kotlecików łososiowych (3 sztuki) z sosem cytrynowo - koperkowym :

  • Energia: 475 kcal
  • Białko: 33 g
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 47 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,4 g
  • Cholesterol: 189 mg

Kotleciki łososiowe z sosem koperkowo - cytrynowym są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
  • Kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz