Bananowe muffinki razowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/07/25

Bananowe muffinki razowe

Podobno najsmaczniejsze ze wszystkich, które do tej pory robiłam ;)

Składniki na 12 muffinek:

  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - pół szklanki
  • Mąka żytnia razowa (typ 2000) - pół szklanki
  • Kakao - łyżka
  • Miód - cztery łyżki
  • Jajo - sztuka
  • Jogurt naturalny - szklanka
  • Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Otręby owsiane - 2/3 szklanki
  • Orzechy włoskie - garść (ok.30g)
  • Banan - sztuka

Sposób przygotowania:

  • Mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, otręby i orzechy).
  • Mieszamy składniki mokre (miód, jajo i jogurt).
  • Łączymy składniki suche z mokrymi - mieszamy - do masy dodajemy pół banana pokrojonego w kosteczkę i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  • Wykładamy foremki papilotkami (w razie braku można użyć papieru do pieczenia) i nakładamy do nich ciasto na ok. 3/4 wysokości, wierzch przyozdabiamy plasterkiem banana.
  • Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190ºC i pieczemy przez ok. 30 minut.

Wartość odżywcza jednej bananowej muffinki razowej:

  • Energia: 120 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 23 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,5 g
  • Cholesterol: 19,6 mg

Bananowe muffinki razowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku, potasu;
  • Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

18 komentarzy:

  1. Wczoraj je piekłam i są przepyszne. Mam tylko problem z oderwanie papilotek od muffinek. Zazwyczaj dodaje do nich oleju. Tu akurat w przepisie tego nie było. Smarujesz może blaszkę do pieczenia olejem czy jakoś inaczej sobie z tym radzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj nie używam papilotek (właśnie ze względu na to, że kiepsko odchodzą) a zwykłego papieru do pieczenia pociętego na kwadraciki - odrywa się bez żadnego problemu. Kiedyś czytałam też, że to czy papilotki odchodzą zależy od ich jakości - podobno są takie na wzór papieru do pieczenia i one odchodzą bez zarzutów, ale nie szukałam nic takiego.

      Ostatnio piekę wyłącznie w foremkach sylikonowych i nie męczę się ani z papilotkami, ani z papierem ;)

      Usuń
  2. Czy zamiast jogurtu można dodać mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale gdybym miała dodać mleka to raczej w mniejszej ilości niż jogurtu żeby masa nie wyszła za rzadka ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki za podpowiedź. Z mlekiem wyszły równie smaczne jak z jogurtem :)

      Usuń
  3. czy można zamienić otręby na płatki owsiane/żytnie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast mąki pszenne razowej i żytniej razowej można dodać tylko mąkę pszenną pełnoziarnistą? Jeśli tak to w takich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, wówczas będzie szklanka mąki pełnoziarnistej.

      Usuń
    2. A w przypadku dodania tylko razowej żytniej ? Jakie proporcje?

      Usuń
    3. Ach kupiłam pszenną jednak ;) dziękuję pycha, właśnie wżeram

      Usuń
  5. Chciałabym się zapytać jak długo mogą leżeć takie muffiny? Ponieważ przeważnie jestem sama w tygodniu bo maż w wojsku pracuje, a sama trzymam diete i nie wiem czy moglabym sobie pozwolic na wiecej niz dwa dziennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do 3 - 4 dni, ewentualnie można upiec 6 sztuk z połowy składników ;)

      Usuń
  6. Czy masa sprawdzi się jako ciasto? :) Moge wylać cała mase do keksowki, pokroic bananka na wierzch i upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam , mąż nie może jeść teraz cukru a uwielbiam słodycze więc chciałam zrobić coś co oboje zjemy :) i mam pytanie czym zastąpić orzechy ? i niestety nie mogłam dorwać takich mąk i kupiłam pszenną pełnoziarnistą i czy to nie zmieni smaku ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka pełnoziarnista może być, nie wpłynie na smak. Orzechy można po prostu pominąć :)

      Usuń