Składniki na 3 porcje:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) – dwie szklanki
- Jajo – sztuka
- Woda – ok. pół szklanki
- Jagody – szklanka
- Cukier – dwie łyżeczki
- Mąka ziemniaczana – łyżeczka
- Jogurt naturalny – 3 łyżki
- Miód – łyżeczka
- Cynamon – pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy nadzienie: do jagód wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną – wszystko mieszamy.
- Przygotowujemy ciasto: zagniatamy mąkę z jajkiem i wodą – wodę należy dodawać stopniowo podczas zagniatania ciasta do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą wałkujemy na cienki placek, z którego następnie wykrawamy krążki.
- Krążki nadziewamy farszem jagodowym i starannie zaklejamy wzdłuż brzegów.
- Pierogi wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 12 – 20 minut w zależności od grubości ciasta.
- Przygotowujemy polewę: jogurt mieszamy z miodem i cynamonem.
- Ugotowane pierożki polewamy jogurtem i zajadamy ze smakiem ;)
Wartość odżywcza jednej porcji pierożków razowych z jagodami (5 sztuk):
- Energia: 310 kcal
- Białko: 13 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 61 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 109,5 mg
Razowe pierożki z jagodami są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, żelaza;
- Witamin: kwasu foliowego, E, B1, B2, B6, B12, PP;
Ktoś skopiował sobie ten przepis i wkleił jako swój na facebooka pod ty, linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad?hc_location=stream
OdpowiedzUsuńCzy jagody mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńBędą na pewno bardziej "ciapowate" - wówczas trzeba dać więcej mąki ziemniaczanej ;)
UsuńBardzo dobre pierożki :) a polewa.... zaskakująco wyśmienita. Dzieciaki moje uwielbiają pierogi z jagodami, a taka zmiana (na zdowszą wersję) przeszła bez problemu. Wręcz odwrotnie - przy połnej aprobacie :) Pozdrawiami dziękuję za świetny przepis
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńA czy można je mrozić? Czy wtedy lepiej je najpierw obgotować czy może zamrozić surowe? :)
OdpowiedzUsuńCzy kalorie podane są już z jogurtem czy bez
OdpowiedzUsuń